Актуално
Преди 3 дни в Глазгоу, бежанец от Судан наръга с нож шестима души в хотел Radisson в центъра на града. Два дни след кървавата баня, на дневен ред във Великобритания е поставена темата за "третирането на бежанците", защото според няколко организации, извършителят на атаката е бил "депресиран от условията на живот в хотела", което е обострило състоянието му и е довело до атаката. Ще ми бъде интересно да чуя вашето мнение, но като човек, обиколил бая свят, мога да кажа, че по всички стандарти, хотелът е луксозен, скъп и изключително красив.
Следващите стъпки?

Ирини Зикидис | 29/06/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Преди 3 дни в Глазгоу, бежанец от Судан наръга с нож шестима души в хотел Radisson в центъра на града. Два дни след кървавата баня, на дневен ред във Великобритания е поставена темата за "третирането на бежанците", защото според няколко организации, извършителят на атаката е бил "депресиран от условията на живот в хотела", което е обострило състоянието му и е довело до атаката.

Аз, като една любопитна сврака, която цял живот проверява фактите, моментално реших да видя "условията на живот" в Park Inn Hotel - Radisson. Реших, че бежанците може да са наблъскани в някаква мизерна дупка, по десет в стая. И така, прилагам линк към в центъра на Глазгоу, където 100 бежанци са били настанени в 91 стаи (това прави по един или максимум двама в стая). Ще ми бъде интересно да чуя вашето мнение, но като човек, обиколил бая свят, мога да кажа, че по всички стандарти, хотелът е луксозен, скъп и изключително красив. Вижте чудесните стаи, вижте фитнеса, вижте ресторантите в него. Вероятно суданецът просто се е депресирал от лукса и красотата, та затова е хванал ножа и наръгал шестима души, аз друго обяснение нямам.

А сега идва интересната част. Г-н Сабир Зазаи (от Афганистан) Изпълнителен директор на Шотландския съвет за бежанците, в деня след атаката дава интервю, в което заявява: "Хората бяха преместени от апартаменти в хотели, без официално да се оценят техните индивидуални нужди и уязвимост. Недопустимо е, че такива оценки не са проведени".

Тоест, виновна се оказва Британската държава, че е преместила бежанците от апартаментите, в които са живели преди Ковид кризата, в луксозни хотели, за да се контролира по-добре евентуалното разпространение на вируса.

Следващите стъпки? Бежанците вероятно ще бъдат върнати по луксозните апартаменти, плащани от бачкащия британски данъкоплатец.

Някъде бях чела, че нито едно НПО не се саморазпуска след извоюване на поставените цели, а моментално получава ново финансиране за нови, още по-агресивни цели. Първата цел на НПО-тата за бежанците беше Европа да отвори границите си за хора, които бягат от войната в Сирия. Когато стана ясно, че сирийците са едва 11% от бежанския поток, следващата цел беше границите да се отворят за хора, идващи от Африка и Азия (помните ли статията "Богатият запад е длъжен да плати репарации на хората от Африка и Близкия Изток за престъпното си колониално минало"). Следващата цел беше тези хора да се настанят в безплатни жилища и да получават ежемесечни социални помощи. Не ми се мисли какво ще искат оттук нататък.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  Други статии от този авторКоментари