Актуално
За изтеклите записи на министър-председателя е необходима независима експертиза, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. В един от тези записи името на главния прокурор се споменава като възторжен фен на премиера. Записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, показва и на гражданите, и на Европа кой и как управлява България.
Румен Радев: Надявам се приоритетите да не са интригите (ВИДЕО)

Гост-автор | 29/06/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Източник: Румен Радев, ФБ

За изтеклите записи на министър-председателя е необходима независима експертиза, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. В един от тези записи името на главния прокурор се споменава като възторжен фен на премиера. Записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, показва и на гражданите, и на Европа кой и как управлява България.Надявам се приоритетите в управленските политики на министър-председателя да не са интригите. Всеки може да провери в този период, за който се отнася записът, а и не само за този период, какво се излъчва по новините и сам да прецени автентични ли са записите, в които премиерът нарежда към президента в медиите да се подхожда с подигравка и насмешка.

Именно прокуратурата следва да оповести кого и за какво разпитва. Ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, щях много бързо да взема най-лесното решение за отстраняване на всеки, за когото има и най-малкото съмнение. Но в действията на прокуратурата има очевидна тенденциозност, нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри, а това е недопустимо. Несъвместимо е и с демокрацията. Този казус е много по-важен отколкото действията на когото и да било.

Необходим е „еднакъв аршин“ от прокуратурата за всички и фокус върху огромните злоупотреби. Там, където изтича обществен ресурс и има огромна корупция, са нужни категорично независими експертизи за установяване на истината. Нашето общество има крещяща нужда от справедливост и прокуратурата е длъжна да я даде. За всичко, за което има подозрения, че е в нарушение на закона, трябва да се разследва, но това да става по ясни правила. Иначе излиза, че прокуратурата показва изключителна охота към някои случаи и бездействие, мълчание и боязливост към други с огромно обществено значение.

При срещите си с хората през последните седмици виждам, че все повече страхът и манипулациите, с които се облъчват гражданите не могат да спрат зараждащите се промени в обществото. Това няма как да стане. Еколозите защитиха българската природа, българският съд отстоява своята самостоятелност, хората масово излизат и настояват за промяна и тази промяна е неизбежна. Репресиите могат само да я ускорят.

Българският народ е изразител на тази промяна и именно хората трябва да я пожелаят. Ако гражданите не я пожелаят, усилията на която и да е партия, който и да е лидер, която и да е личност, са безсмислени.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  Други статии от този авторКоментари