Актуално
Това е на около 30 километра от най-бедния български регион - Видинско. Ще ми е интересно да чуя какви блестящи инвестиции с вишки за наблюдение на редки пеперуди изградиха пишман еколозите в Чупренско, така че да развият модерна зелена икономика без ски писти в района Чупрене-Ком-Берковица и без назадничави допотопни проекти в рудодобива. След толкова години на спорове и безапелационна победа на еколозите, нека покажат как се погрижиха за икономиките на Трън, Чупрене, Берковица?
Няма икономика, а еколозите какво направиха?

Гост-автор | 30/06/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Автор: Владимир Каролев, ФБ

 

Това е на около 30 километра от най-бедния български регион - Видинско. Ще ми е интересно да чуя какви блестящи инвестиции с вишки за наблюдение на редки пеперуди изградиха пишман еколозите в Чупренско, така че да развият модерна зелена икономика без ски писти в района Чупрене-Ком-Берковица и без назадничави допотопни проекти в рудодобива.

След толкова години на спорове и безапелационна победа на еколозите, нека покажат как се погрижиха за икономиките на Трън, Чупрене, Берковица?

Между другото, ако ще правим нещо реално за миньорите от мини "Марица изток" (а няма да ги ползваме просто за "пациенти", на чийто гръб да се откраднат едни 50-тина милиона за обучения), трябва час по-скоро да се облекчат и съкратят административните процедури по проучване на подземни богатства в Старозагорско.

Само един рудник като този в Сърбия може да осигури работа на всички миньори от "Марица изток" в трудоспособна възраст след 10-15 години и дори да осигури някои ресурси за местно производство на батерии или други компоненти от енергетиката, която ЕС промотира. От тези въглищари софтуеристи и космически инженери няма да стане - но медни и златни миньори са перфектни.

 

 

***  Коментар към:

 

Източник: money.bg

 

Китайската група Zijin Mining, която е лидер по добив на злато в родината си, планира нови инвестиции в Сърбия. Дружеството ще инвестира 1,26 милиарда долара или 1,12 милиарда евро в разширяване на капацитета на дъщерното си дружество Zijin Bor Copper в западната ни съседка.

Това е потвърдил управляващият директор на фирмата Симон Линг, цитиран от сайта SeeNews. По неговите думи вложението ще бъде използвано за разширяване на производствения капацитет и за ново оборудване в минния комплекс Bor.

"Година и половина след придобиването на RBT Bor сме инвестирали около 600 милиона долара. Вярваме в бъдещето на компанията в Сърбия и нямаме намерение да ограничаваме вложенията си", посочва Линг в интервю за сръбската RTS.
 

Zijin Mining инжектира 350 милиона долара в капитала на RTB Bor през декември 2018 година, когато придоби мажоритарен дял в дружеството. Отново тогава то беше преименувано на Zijin Bor Copper.

През април енергийният министър на страната Александър Антич обяви, че дружеството готви инвестиции от 800 милиона долара в разширяване на производството си за периода 2020-2021 година.

Zijin Mining е лидер по добив на злато в Китай, като групата добива още мед, цинк, сребро и стомана в по-малки обеми. За третото тримесечие на 2019 година приходите на компанията възлизат на 34,42 милиарда долара. Печалбата ѝ в края на 2018 година е в размер на 105,99 милиарда долара.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Други статии от този авторКоментари