Социалистите в ЕП искат разследване на заплахите на Бойко Борисов към Елена Йончева

Социалистите в ЕП искат разследване на заплахите на Бойко Борисов към Елена Йончева
02-07-2020г.
19
Гост-автор

Източник: glasove.com

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ, СКЪПИ ДЕЙВИД,

 

Наскоро се появи аудиозапис на човек, чийто глас много прилича на този на българския министър-председател Бойко Борисов, за който бе съобщено в медиите, включително и някои международни издания като „Гардиън“, „Юрактив“, „Ди Индипендънт“ и др. На записа гласът заплашва да направи всичко необходимо, за да „изгори“ един от членовете на Европейския парламент, Елена Йончева.

На този етап автентичността на записа не е нито потвърдена, нито отхвърлена от българския премиер. Вместо да се разследва точният обхват и естеството на заплахата от това да „изгори“ водещ политик от опозицията, единствената дискусия, инициирана от българските власти досега, е за законността на записа. Можем да изразим дълбоко съжаление за тази реакция от страна на българските власти.

Особено като отчитаме, че България е страната с най-високо ниво на корупция в Европейския съюз, според „Transparency International“, а г-жа Йончева, която също е бивша журналистка, отдавна се е ангажирала активно в борбата срещу корупцията, и по-специално в кампания за разобличаването ѝ на най-високите равнища в държавата. Обикновено министър-председателят на държава-членка на ЕС би приветствал всички усилия за борба и разкриване на корупцията в неговата страна.

В условията на демокрация се очаква премиерът и правителството да гарантират безопасността на обществените личности и политиците. Следователно има нещо много сбъркано, когато г-н Борисов не настоява за щателно и независимо проучване на този аудиозапис. Нещо повече, като се шегува неуместно, че няма лоша реклама, той се стреми да сведе до минимум разгласяването на случая и изглежда е на мнение, че няма нужда от официални последици от заплахите срещу член на Европейския парламент.

Подобни заплахи не само, че причиняват страх и безпокойство на г-жа Йончева в личен план, но и сериозно заплашват и подкопават независимостта и устоите на тази институция и не могат да се допускат при никакви обстоятелства. Ето защо Ви призовавам спешно да изпратите писмо до българския министър-председател, в което да настоявате за незабавно, задълбочено и независимо разследване на този аудиозапис, обхващащо не само законността му, но и неговата автентичност, с използване на всички възможни средства, включително подкрепата и сътрудничеството на Европол, както и да подчертаете, че всички действия за сплашване на журналисти и членове на Европейския парламент са напълно неприемливи и трябва незабавно да бъдат прекратени.

На последно място, заплахите срещу журналисти за съжаление не са рядкост в България и според „Репортери без граници“ страната има най-ниските стандарти за свобода на печата в Европа. Това не може да продължава и без всякакво съмнение няма как да позволим да заплашват журналистите по такъв институционален и систематичен начин, както се случва в момента. Затова бих приветствала и по-нататъшни действия на политическо ниво по този случай, както и по отношение на борбата с корупцията в България, за които Европейският съюз трябва да действа единно и чрез всичките си институции и органи, имащи отношение. В момент, когато Европейският парламент настоява за амбициозни и решителни действия за опазването на демокрацията и върховенството на закона, трябва да даваме пример, като показваме нулева толерантност към всяко правителство, което нарушава основните европейски ценности и принципи, като позволява пряко или косвено членове на Европейския парламент и водещи фигури от опозицията да се чувстват заплашени от правителството. Напълно разчитам на Вашата подкрепа по този въпрос и Ви благодаря предварително за отделеното внимание. С уважение, Ираче Гарсия Перес, председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.