Актуално
В последните дни идват ученици за медицинско свидетелство за записване в средно училище (след 7-ми клас). Задачата, която им поставих, е да напишат едно изречение - "Днес времето е слънчево". Изпълнението е налице. Следващата задача "колко е 20 - 7?" се сдоби с верен отговор след около 2 минути прехвърляне на пръсти. Но пък задачата "колко е 5х6?" вече беше непосилна. Четенето завърши на първата дума - дори и едно изречение не се получи. Тези деца, които са завършили основно образование с 3-4 по повечето дисциплини и с успешно взети матури след 7-ми клас, ще получат по същия начин средно образование в професионално училище, ще получат безплатни шофьорски книжки и ще карат колите си заедно с другите, които могат да четат и пишат.
Сгреших ли някъде?

Гост-автор | 03/07/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Автор: Виктория Чобанова, ФБ

 

В последните дни идват ученици за медицинско свидетелство за записване в средно училище (след 7-ми клас). На снимката са литературните произведения от днес на двама ученици от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Ихтиман, където се обучават деца от ромски произход.

Задачата, която им поставих, е да напишат едно изречение - "Днес времето е слънчево". Изпълнението е налице. Следващата задача "колко е 20 - 7?" се сдоби с верен отговор след около 2 минути прехвърляне на пръсти. Но пък задачата "колко е 5х6?" вече беше непосилна. Четенето завърши на първата дума - дори и едно изречение не се получи. За държавни граници изобщо не може да се говори. Но пък тези деца, които са завършили основно образование с 3-4 по повечето дисциплини и с успешно взети матури след 7-ми клас, ще получат по същия начин средно образование в професионално училище, ще получат безплатни шофьорски книжки и ще карат колите си заедно с другите, които могат да четат и пишат.

Майките им ще получават детски добавки, защото децата им ще са записани в училище. А учителите в професионалната гимназия ще получават заплати без резултат, защото не вярвам някой в гимназията да учи децата на материала от 1-ви клас или пък да успее да предаде специализирани знания на деца, които не могат да четат и пишат.

Цялата система е навързана така, че всички по веригата да са доволни. А след това същите тези деца ще останат да получават социални помощи и да се размножават, осигурявайки раждаемост в България... Сгреших ли някъде?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Други статии от този авторКоментари