Актуално
Ако мантиналета отговаряше на стандартите, тирът със сигурност нямаше да причини всичките тези жертви. Но скоростта, с която той навлиза в тяхната лента, е била фатална за всички участници. Спомняте ли си падналото осветително тяло в един от тунелите на магистрала "Хемус", което уби жена на място пред очите на съпруга ѝ? След този инцидент, "управляващите" предприеха някакви мерки по отношение на осветлението в тунелите. Сега е същото.
На първо място са жертвите, а след това мерките

Гост-автор | 14/07/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Автор: Мажд Алгафари

 

 

Поредната катастрофа, за която вина "нямат" Агенция "Пътна инфраструктура", но не искат да си я признаят.

Преди години следвах във ВИАС - специалност "Архитектура". Имаше един предмет, който беше страшилището на повечето студенти - СПРОМАТ /съпротивление на материала/. Ама така или иначе го изкласих.
Та, по темата.

Мантинелата, която е монтирана преди 20-тина години и подложена на дъждове, снегове, ветрове и какво ли не, след толкова много години е абсурдно да изпълнява основната си функция - в случай на удар да възпре превозното средство да премине в насрещното движение. Тя се е превърнала в обикновена ръждясала тенекия.

В деня на катастрофата, тя е изпълнявала само две функции.

Първата е да предупреди шофьорите, че не трябва да преминават от едната в другата част на магистралата, а втората е "красота", доколкото може да се каже, че е красива.

Нито една от тези две останали функции не може да възпрепятства катастрофа като тази.
Ако преди години, когато е била монтирана, е могла да намали скоростта на тир от 90 на 50 или 40 или 30 км./ч., то вчера тя е намалила скоростта на тира от 90 на 80 км./ч., или въобще не е намалила скоростта му.

Ако мантиналета отговаряше на стандартите, тирът със сигурност нямаше да причини всичките тези жертви. Поне последната ударена от него кола, можеше да не бъде ударена и пътниците в нея да бъдат спасени. А може би и последните две. А може би, шофьорите от насрещното спрямо него движение, щяха да имат шанса и времето да избегнат удара с него или поне да не бъде толкова фатален.

Но скоростта, с която той навлиза в тяхната лента, е била фатална за всички участници.

Един от най-ефикасните стандарти в това отношение са двойните /една върху друга/ мантинели, които освен това са и подсилени, здраво фиксирани в земята и поддържани постоянно.

Спомняте ли си падналото осветително тяло в един от тунелите на магистрала "Хемус", което уби жена на място пред очите на съпруга ѝ?
След този инцидент, "управляващите" предприеха някакви мерки по отношение на осветлението в тунелите.
Сега е същото.

На първо място са жертвите, а след това мерките.
Е, така се "управлява" държава.
Да ви го и на "управляващите".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 Други статии от този авторКоментари