Крайно време е да се скъса с инфантилните представи за политиката

Крайно време е да се скъса с инфантилните представи за политиката
18-07-2020г.
42
Гост-автор

Автор: Явор Дачков

 

Най-големият риск пред протестите е да паднат в жертва на умнокрасивия нарцисизъм.

Наблюдавам, че тази тенденция се усилва, а тя играе изцяло в полза на Борисов, Пеевски и Гешев. Както протестиращите декларират, че не искат никой да яха протеста им, така ще го яхнат пак онези срещу които протестират и втори път ще настъпят мотиката. Благодарение на тях през 2013 г. Борисов се съюзи с Пеевски и направи желязната спойка, която задушава България и днес.

Крайно време е да се скъса с инфантилните представи за политиката и да се гледа реално, а не пожелателно на нея. В момента Румен Радев е най-широко легитимната фигура, която има и институционална възможност за въздействие. Освен това като по българско чудо е почтен човек с характер. Около него трябва да се консолидират всички, които не искат повече да управлява модела ГЕРБ-ДПС със или без Бойко Борисов.

Успехът на протеста, а и на България, зависи от елиминирането на Борисов, Пеевски, ГЕРБ и ДПС от следващо управление. Това е толкова просто и логично от гледна точка на разума и политическата целесъобразност, но толкова трудно осъществимо от гледна точка на умнокрасивия нарцисизъм, личното его и тясно-партийния егоизъм на така наречената градска десница. Дори при свръх-мобилизация тя не може да стигне по-далеч от третото място на следващите избори.

Това ще означава, че трябва да избира между ГЕРБ и БСП. Моите опасения са, че пак ще избере ГЕРБ. Колкото и парадоксално да звучи, БСП удържа на натиска и е единствената голяма партия (втората политическа сила в страната), която не се изкуши от Борисов, нито се огъна пред огромната му преса през вътрешни хора. Ако умните и красивите наистина искат да премахнат модела Борисов-Пеевски (ГЕРБ-ДПС) ще трябва да са готови да разговарят с БСП и да подкрепят без уговорки Румен Радев. Останалото е поредното губене на време, енергия и шансове България наистина да стане друга. По-скоро съм песимист за последното.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.