С народ като вас и днес Ботев курбан ще стане!

С народ като вас и днес Ботев курбан ще стане!
02-08-2020г.
23
Гост-автор

Автор: Емо Йорданов

 

Като ви чета антипротестните статуси, се сещам за “Ботевата чета”. Едни хора, подобно на Никола Обретенов и Георги Апостолов, са слушали 1874-5г., слушаха дълго време мрънкането ви, господа и дами!

Слушаха как това правителство ограбва бизнеса ви, как ви се плаща малко и едва ви стигат парите да се препитавате. Как пенсиите за нищо не стигат. Как башибозука ограбва и изнасилва бабите ви по селата.

Как за 10 години, от налетите в страната милиарди, до хората не стигна нищо, освен строшени магистрали с ограничение 80 км, на които по безумен начин всеки ден умират хора (от локви, изгнили мантинели, падащи лампи, навлизащи в насрещното тирове, поради неравностите тн.). Как Бея с каскета ви репресира и рекетира в услуга на Пашите.

...И така Обретенов и Апостолов, самозаблудили се от мрънкането на раята, успели да заблудят и Ботев. По същия начин избързали, притиснати от събитията в България и събрали малко над 200 души ентусиасти. Част, от които изобщо нямали място там. Имало п*тьовци, които заливали гнусни бабички с вода и след това ревяли пред заптиетата. Та, тази смесена и цветна чета, по идея на войводите, завзела няколко кръстовища...Ох простете “Радецки”.

Завзела го така мирно, че австрийският екипаж, начело с капитан Енглендер, впоследствие отказали да превозят преследвачите им.

Та, гибелта на тая чета е ясна. 25-ти ден. ДОБРЕ ДОШЛИ В БОРОВАН!

“Кепенците са хлопнати и никой няма да дойде с вас, освен Мунчо Лудия, ама го чакайте извън града, че е пиян и трябва да отрезнее. 400 души ви чакали? Не, те заминаха на гурбет преди години...писна им да чакат!”

Селата се залостват пред носовете им...Четата да спи навън!
“Мискини, къде са тръгнали да разлайват кучетата!”
Следващо село, бабичка с бастун ги посреща и упердашва Мунчо Лудия...той реве и се отказва! Апостолов защитава правата му!

Ботев е бесен!

По пътя за Враца прегладнели. Не очаквали залостени села и пратили 4 души, да дирят храна. Те стигнали до “Челопешките овчари”. Овчарите, първо не се съгласили да помогнат на святото дело. После преговорили с тях цената, но премислили, че проблем ще си създадат, а и по-добре да вземат парите, без и агне да дадат. Взели ги, примамили ги в мрака до една яма и ги запратили в нея. За справка Захари Стоянов.

...и сега да продължим към 20 май 1876г. ... С народ като вас, господа, и днес Ботев курбан ще стане!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.