Актуално
Тревожните данни с нарастването на случаите от К-19 доведоха до появата отново на инфекциониста Сотирис Циодрас, говорител на гръцкото министерство на здравеопазването.
Гърция обмисля въвеждане отново на SMS за придвижване, банките ограничават трансакциите

Гост-автор | 05/08/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Автор: Бойка Атанасова, trud.bg

 

След повече от два месеца спиране на ежедневната информация относно развитието на пандемията от коронавирус (на 26 май беше последната пресконференция), гръцките власти свикват в 18.00 ч. днес извънреден брифинг относно епидемиологичната обстановка.

Тревожните данни с нарастването на случаите от К-19 доведоха до появата отново на инфекциониста Сотирис Циодрас, говорител на гръцкото министерство на здравеопазването.

В "тънко парче, което може да бъде разбито всеки момент" се превърна страната с нарастване на случаите на коронавирус, според професора по инфекциозни болести Никос Сипсас. Той подчерта, че научната общност е особено загрижена и всъщност не изключи възможността за връщане на SMS-ите за придвижване, ако е необходимо.

„Не крия от вас, че сме загрижени много. Не искам да ви паникьосвам, но тревогата е интензивна относно развитието на пандемията след последната седмица. На масата за обсъждане е защитата на уязвимите групи. Ако ситуацията го изисква, тогава ще бъде наложено ограничение на движението чрез SMS. Обсъждаме и други мерки, които ще бъдат разгледани в зависимост от развитието на епидемията", подчерта г-н Сипсас пред телевизия Антена.

В същото време гръцката банкова асоциация информира за трансакциите, които няма да могат да се извършват в банковите клонове от вторник, 4 август 2020 г.

„Тревожното увеличение на случаите на COVID-19 през юли 2020 г. доведе до въвеждане на задължителна употреба на немедицинска маска от работници и потребители, както и до по-нататъшни ограничителни мерки. Банките-членки на EET, в усилията си да постигнат пълното прилагане на новите мерки, за да запазят здравето на служителите в банковите клонове и търговците с тях, обявява, че от вторник, 4 август 2020 г., до ново нареждане, в банковите клонове с физическо присъствие няма да се извършват следните трансакции:

 

Теглене на пари до 400 евро. Теглене до тази сума ще се извършват с дебитната карта, по банкомати.

Парични депозити до 1000 евро. Депозитите до тази сума ще се извършват в банкомати, използвайки дебитна карта.

Плащанията на сметки (енергия, вода, телефония, застраховки и др.) ще става чрез интернет/мобилно банкиране или банкомати. Няма да бъде възможно обслужването на тези трансакции от пари в брой на гишета.

Поради увеличения брой на заболели в северна Гърция, конкретно в района на град Кавала въведоха задължително носене на маски и по отворените пазари.

Според последна информация 77 са новите случаи на коронавирус в Гърция. Така общият брой на заразените в страната достигна 4 737 души. 8 от новите случаи са установени при тестове на граничните пунктове. През последното денонощие са починали двама пациенти с COVID-19, с което броят на жертвите на болестта нарасна на 210. В момента в реанимационни отделения на болниците се намират 13 пациенти с COVID-19, а 128 са прехвърлени от реанимация в обикновени отделения с подобрено здравословно състояние.

През последната седмица в Гърция се наблюдава увеличение на броя на заразените с коронавирус – средно от 50 до 80 случая за денонощие. В събота бе отбелязано рекордно увеличение със 110 заразени, а общо през последните 5 дни броят на случаите се увеличи с 405. Заради това правителството обяви затягане на мерките за предпазване от инфекция, включително носене на маски както в закритите помещения, така и на откритите палуби на фериботите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Други статии от този авторКоментари