ЗА УСПЕШНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ

ЗА УСПЕШНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ
12-08-2020г.
43
Гост-автор

Автор: Юлиян Караджов

 

Например Френската.

Кога тя успява? Когато идва Наполеон и полага основите не само на съвременната френска държава, но и на съвременното европейско право, система за мерки и теглилки, промишлени стандарти, награди за научни постижения и прочее... Това е успехът, нали? Ние днес сме това, което тогава е наложено на Европа като модел.

Кой е Наполеон и кои са най-важните му министри, Талейран и Фуше?
Наполеон Бонапарт. От незначително и буквално мизерстващо аристократично семейство. Артилерийски офицер. Много беден, но много начетен! Взема от книжарницата книги назаем, защото няма пари да си ги купи.

Добър математик - теоремата на Наполеон по днешните критерии би била достойна поне за една дисертацийка. Математическите му умения обуславят потресаващия успех на бомбардировката на англичаните в Тулон, която го изстрелва нагоре.

Диктува на юристите днешното европейско право - те козируват и записват. Адски умен, циник. "Религията е необходима, за да пречи на бедните да убият богатите."

Талейран. Аристократ. Епископ, който дори не си е направил труда да научи молитвите. Когато идеалистите вземат властта, бяга в САЩ, където се прехранва от търговски спекулации. Връща се, като става по-нормално. Върти външната политика при Наполеон - и при краля, който идва след него. Благодарение на него Франция изглежда на картата така, както и преди революцията. Адски умен, циник.

Жозеф Фуше. От почти низшите класи. Преподавател по математика (пак тая математика!) в църковен колеж. През революцията става "палачът на Лион". При Наполеон - министър на полицията. Адски умен, циник.

Сред хората, иззидали величието на тогавашна Франция (от което тя вече 2+ века живее), няма ни един идеалист, романтик и прочее.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.