Актуално
Преди борени дни турски политически лица публикуваха картата на Велика Турция. Това не е кой знае каква новост, защото тази карта започна да се появява периодично последните 10 години в турски учебници или официални изяви. Не знам колко от вас си дават сметка какво представлява Турция на Ердоган, която днес реално е пред война с Гърция.
Велика Турция?

Ирини Зикидис | 31/08/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

През август 1071 селджукските турци разгромяват Византийската империя в битката край Манцикерт. Това поражение бележи началото на упадъка на Византия, завършил след години с падането на Константинопол и възхода на Османската империя.

Преди борени дни турски политически лица публикуваха картата на Велика Турция.
Това не е кой знае каква новост, защото тази карта започна да се появява периодично последните 10 години в турски учебници или официални изяви. Не знам колко от вас си дават сметка какво представлява Турция на Ердоган, която днес реално е пред война с Гърция.
Само знам, че аз вече 10 години крещя едно и също, докато нашата невежа политическа пасмина и прислужващата й общественост, твори глупост след глупост. Ще ме извинявате, ама ще се самоцитирам:

ТУРЦИЯ НА ЕРДОГАН
За последните години, Ердоган крачка по крачка демонтира цялостния модел завещан от Ататюрк, базиращ се на секуларизъм и турски национализъм, и го замени със старата османска имперска идея, като предяви претенции за политическо и икономическо влияние върху същите територии, върху които някога е властвала империята.
Политиката на Турция "Zero problems with the neighbours" е мъртва.
Ердоган е умен, безкрайно гъвкав политик, който може да влезе във всякакви временни съюзи, докато методично и безмилостно постига целите си.
Политическият елит на България проспа всички процеси в Турция през последните 10 години и дори се опита да инициира няколко нечувани глупости: възлагане на Турция да пази небето ни; създаване на обща флотилия с Турция срещу Русия и нещо, което аз считам за тежко национално предателство – представянето на книгата на Давутоглу ‘Стратегическа дълбочина’ под аплодисментите на депутати и журналисти, в които има следните забележителни цитати “Мюсюлманските малцинства са фундамента на политическото влияние на Турция на Балканите. Турция трябва непрекъснато да се стреми към получаването на гаранции, които ще й предоставят правото на намеса по въпросите на мюсюлманските малцинства на Балканите”. Прелестно. И единственият човек, който вдигна вой до бога бях аз, докато охранените журналистки пишеха, че са ‘спокойни с надежден и стабилен съсед като Ердоган’. От своя страна, щедрите грантове от НПО-та вдъхновиха немалък брой експерти да се упражняват с болезнената, не чак толкова далечна история на изстрадала България.

А сега хубаво разгледайте картата.

   Други статии от този авторКоментари