Замърсеният въздух убива годишно 400 000 души в ЕС

Замърсеният въздух убива годишно 400 000 души в ЕС
08-09-2020г.
65
Гост-автор

Годишно над 400 000 души в ЕС умират преждевременно заради замърсен въздух. До този резултат стига доклад на Европейската агенция за околна среда (EEA) със седалище в Копенхаген. За проучването са били анализирани данни за въздействието на околната среда върху здравето на европейците. Замърсяването на въздуха си остава най-сериозната екологична заплаха за здравето на европейците.

Агенцията обаче подчертава, че през последните 30 години ситуацията се е подобрила значително. През 1990 година жертвите на замърсения въздух са били 1 милион.

И шумът убива

И други фактори обаче играят значителна роля. Така например годишно шумът убива преждевременно 12 000 души в ЕС. Но и последиците от климатичните промени - като жегите и наводненията - взимат немалко жертви. Според Европейската агенция за околна среда, хората в градовете са много по-силно засегнати от замърсяване на околната среда, отколкото останалите.

Агенцията посочва и други причини за преждевременна смърт, свързани с околната среда: химични съединения, замърсена питейна вода, антибиотична резистентност. Освен това, според Агенцията, разликата между страните от Източна и Западна Европа е особено голяма. В много от източноевропейските страни нивото на преждевременна смърт, причинена от замърсяването на околната среда, е много по-високо, отколкото на Запад.

В Европа най-много хора умират преждевременно в Босна и Херцеговина (27%), а най-малко - в Исландия и Норвегия (9%). И Германия се представя сравнително добре.

Анализите на Европейската агенция за околна среда са направени въз основа на данните на Световната здравна организация от 2012 година. Според тях 13% от случаите на преждевременна смърт в ЕС - което се равнява на 630 000 души - са причинени от замърсена околна среда и биха могли да бъдат избегнати. Най-честите причини за смъртта са рак, сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.

Българите живеят средно 8 години по-малко от италианците

"Докладът показва, че е необходимо да се предприемат сериозни мерки, за да се защитят най-уязвимите членове на обществото", посочва Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейска агенция за околната среда. Той подчертава, че "бедността често върви ръка за ръка с живот в замърсена околната среда и влошено здраве". 

От доклада на Агенцията, който е дълъг над 170 стр., става още ясно, че България е страната с най-ниска средна продължителност на живота в Европа - 74.8 години. Най-висока тя е в Италия - 83.1 години. А това представлява разлика от над 8 години.

Източник: Дойче веле

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.