Актуално
Съпругът ми и аз имаме чести разногласия относно нашето 3-годишно дете и любовта й към роклите и всичко розово! През първите две години от живота си тя непрекъснато се бъркаше с момче, защото носеше полово неутрални дрехи.
Отглеждаме дъщеря си полово неутрално, но тя иска само розови рокли

Лентата | 25/09/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Съпругът ми и аз имаме чести разногласия относно нашето 3-годишно дете и любовта й към роклите и всичко розово! През първите две години от живота си тя непрекъснато се бъркаше с момче, защото носеше полово неутрални дрехи. Ние я насочваме към книги и други медии, които не представляват традиционните родови роли (без блестящи принцеси!). Молим приятелите и семейството да се въздържат да коментират нейния външен вид и облекло, ако това може да помогне, и вместо това да се съсредоточат върху умения или интереси. Дъщеря ни обаче обожава розовия цвят, настоява да носи рокли и в момента е обсебена от аксесоари. Добре съм с това, макар че се надявам да е фаза.

 

След няколко битки за носенето на нейната единствена розова рокля, когато беше мръсна, с дъщеря ми направихме онлайн пазаруване заедно и тя избра още няколко рокли по поръчка (всички те бяха розови, очевидно). Съпругът ми е недоволен, че насърчих манията й, като закупих роклите и й позволих да носи някои от старите ми бижута. Той се дразни, когато роклите се заплитат, докато се катериш по скала или тичаш и казва, че роклите и аксесоарите не са подходящи за извършване на повечето неща. Оценявам неговата отдаденост да отглежда дъщеря ни без стереотипите на пола, но също така искам да я насърча да направи своя избор. Чувствам, че ако отхвърлим твърде силно любовта й към роклите и бижутата, това ще има обратен ефект и тя само ще стане по-обсебена! Помогнете!

 

-Доста раздразнен от розово

 

Уважаеми ДРР,

 

Често изглежда, че избягването на „традиционните полови норми“ включва идентифициране на неща, които са кодирани като момичешки или женски като лоши. Аргументът срещу „искрящите принцеси“ обикновено е, че те учат момичетата да се стремят към нереалистични стандарти за красота или пропагандират идеята, че трябва да търсят очарователен принц, който да ги спаси. Същият аргумент може да бъде направен за насърчаване на момчетата да се катерят по камъни и да бягат, като същевременно ги обезкуражава да практикуват възпитание с бебешки кукли и плюшени играчки.

 

Розовите бухнали рокли не трябва да бъдат единствената опция, достъпна за момичетата, нито трябва да бъдат изключително за момичета. Това обаче не означава, че нещо по своята същност не е наред със самите дрехи. Освен това мисля, че пропускате откровения сексизъм в „роклите и аксесоарите не са подходящи за повечето неща“. Нося рокли и аксесоари почти всеки ден, както и милиони хора с различна полова идентичност по целия свят; Уверявам ви, ние правим „повечето неща“ с лекота.

 

Изглежда, че целта за предпазване на дете от облекло и дейности, свързани с пола, би била да му се даде възможност да дефинира самоличността си, без това да им бъде възложено от родителите и обществото като цяло. Но избраното от вас „джендър неутрално“ облекло е довело до объркването на джендъра на дъщеря ви и това е така, защото това, което смятаме за „неутрално“ по отношение на пола, по подразбиране е мъжка норма. „Момчешки дрехи“ са за всички. „Момичешки дрехи“ са за момичета. Освен това има много игри и дейности, които могат да се практикуват в рокли и дори с токчета, това, че тези „момичешки“ дрехи се считат за непрактични, предполага, че „полово неутралните“ неща, които избирате за дъщеря си, също могат да се окажат това, което обикновено би било означено като „момчешки неща“. По-неутрална ли е мъжествеността от женствеността?

 

Освен това се притеснявате, че опитът да я насочи далеч от рокли с розова принцеса само ще я накара да ги хареса повече, но какво толкова, ако го направи? На мнение ли сте, че полите от тюл са неразделни от светогледа на девойка в беда? Това просто страх ли е, че дъщеря ви ще има ярко различни интереси от вас? Патриархатът е враг. Мизогиния. Дискриминация. И макар блестящите рокли и фенечки да се използват понякога като инструменти на тези системи, те сами по себе си не са в основата на това, което стои между детето ви и вида на освободеното съществуване, което искате за нея. Да я освободиш от обличане като задължение е благородно; да се кодират рокли като някаква плачевна реликва от миналото просто не е адекватно на реалността.

 

Без да го казвате умишлено, изглежда, че вашата версия на полов неутралитет хвърля отрицателна светлина върху традиционната женственост, за разлика от начините на мислене, които я предписват като задължителна или присъща.

 

Отидете при Goodwill и вземете на дъщеря си няколко груби, бухнали рокли, които тя може да носи, докато се катери по дърветата, без да се притеснявате, че трябва да ги подменяте, ако нещо ги заплете. Подкъсете роклята, за да не е прекалено дълга, сложете няколко шорти под нея за улеснение на подвижността и й вземете искрящи маратонки, за да може тя да завърши външния си вид и да тича безопасно. Говорете с нея за половите норми и защо е толкова важно тя да не се влюбва в мита за „момичешки неща“ и „момчешки неща“. Обсипете я с образи и истории на динамични жени с различен произход - включително онези, които привличат  погледи с рокли и тези, които предпочитат костюми и обувки с твърдо дъно, и онези, които е също толкова вероятно да се появят и в двата образа. За да цитирам певицата india.arie, „Не е това, което жената носи, а това, което тя знае.“ Префокусирайте този проект. Успех на всички вас.

Източник: Slate  Други статии от този авторКоментари