Жълтопаветната елитарна алиенация на Демократична България

Жълтопаветната елитарна алиенация на Демократична България
26-09-2020г.
69
Венци Мицов
Гледам Христо Иванов го подпукали за снощното му участие в Панорама, щото казал нещо, което двусмислено се приело като “ГЕРБ без Борисов стават за коалиране”.
Честно казано аз гледах Иванов, доколкото успях, че стилът му ми е труден за концентриране пред екрана. Впрочем това, с кого ще се коалира ме вълнува колкото ланския сняг. Едно е сигурно - ДБ, колкото и да се вдигне, ще има в най - добрия случай толкова, колкото имаше РБ 1 през далечната 2014.
Толкова са избирателите общо в тоя сегмент.
Повече няма.
Останалите са фенове на други формации.
Тъжното във вчерашното интервю беше отказът на Иванов да изтълкува онази жълтопаветна елитарна алиенация, проповядване от лидерите в сегмента ДБ.
Понеже наблюдавам протеста, виждам и хората около ДБ и дори комуникирам с някои от тях.
Да, те са убедени в собствената си непреходност и в това, че са им отнели протеста, който само те имат право да правят.
А протеста някак успява до момента сам да се справи с това безумие, защото има две безспорни искания.
Но оттам нататък е тотален качамак.
И един от проблемите в този качамак е нерешим. Нерешим е факта, че ДБ имат определено количество избиратели и няма как да накарат хората да се увеличат драстично така, щото единствената “правилна” организация у нас да вземат властта.
Което може би е тъжно.
Избирателите на ДБ са хора от малкия бизнес, дребна градска буржоазия, IT сектор, градски хипстъри, а бе като цяло една симпатична част от обществото ни. Част, която би трябвало да е двигател на промените, но, уви, няма да стане, защото мейнстрийм идеологията, налагана от политическите водачи на същата тази част избирателите е пълна с надменност, сарказъм, параноя, мнителности лицемерие, самовлюбеност и самодостатъчност.
Споменах ли и безинтересното и мухлясало говорене на тема комунизъм и антикомунизъм? Не съм. А трябва. За комунизма трябва да се говори и да се обясни на хората, особено на соцносталгиците къде бъркат. Ама трябва да се прави интересно, а не като на комсомолско събрание от 1962 година.
Крайно време е обаче да осъзнаем едно - така или иначе скорошна надежда за нещо добро няма.
Вижте проучванията на социолозите и после кажете, че не съм прав.
Единственото, което е важно са двете основни искания на протеста. И те са легитимни и правилни.
Оттам нататък обаче нещата ще се върнат в същата спирала, в която са и днес.
Време е обаче всички, които донякъде минават за “добри” да преосмислят поведението си. Да зарежат тая параноя и да си измислят нов тип поведение. Което да търси нови привърженици, а не да чертае постоянни разделителни линии, белким изгони и старите, че може да не са достойни арийци от центъра на София.
Май дълго го написах. Иначе да, в ГЕРБ също има читави хора, познавам такива, работил съм с такива. Уви, поведението на тази партия в последните години май направи така, че едва ли ще има кандидати за коалиция...
Не, ДБ едва ли ще се коалират с ГЕРБ, но това е последният им проблем.
А на мен лично ми е трудно да ги слушам, защото познавам от първо лице лицемерието там. Съжалявам, ако искате, ми се сърдете.
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.