Война избухна между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах

Война избухна между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах
27-09-2020г.
104
Гост-автор
Между Армения и Азербайджан избухнаха военни действия. Горещата точка е Нагорни Карабах, по границата между двете държави. И двете се обвиняват взаимно за огъня. Правителството на Армения обяви извънредно положение, тече всеобща мобилизация. Арцах Бабаян, секретар на Съвета по сигурността на Армения, съобщи за 10 убити арменски военнослужещи. Азерите също са дали жертви, поразени са два техни танка. Арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан. Десетки са ранени, съобщава от непризнатата Нагорно-Карабахска република. Двете страни си отправиха взаимни обвинения коя е нападнала първа, предадоха Франс прес и ТАСС. Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах обявиха, че Азербайджан е започнал днес офанзива срещу тях.

Според информацията на арменското външно министерство азербайджанската армия бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Степанакерт. "Азербайджанската армия стреля по граничните райони на Армения, включително в посока към граничния град Варденис", заяви официалният представител на Министерството на отбраната Артсрун Ованесян по време на брифинг. "В момента се водят ожесточени битки по цялата огнева линия в Нагорни Карабах", добави той. Според турския министър на националната отбрана Хулуси Акар обаче виновна е Армения. "Агресивната позиция на Армения е най-голямата пречка за постигане на мир и стабилност в Кавказ. Тя трябва незабавно да се откаже от тази агресия, която ще потопи региона в пламъци", заяви министърът.

Русия призова страните в конфликта да прекратят огъня. Европейският съвет също апелира да се прекрати спешно огъня и да се възобновят преговорите. Както стана ясно обаче, позицията на Турция е в полза на едната страна в конфликта. "Турция подкрепя Азербайджан. Ние ще подкрепим Азербайджан в тази форма, в която страната поиска", съобщи външно министерство на Турция. 

Междувременно генералната прокуратура на Азербайджан съобщи, че шест цивилни са ранени. Те са хоспитализирани. Жители са на Тертерския, Дашкесанския, Физулинския и Агдамския райони и прилежащите към територията на Нагорни Карабах.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.