Конференция за свободата на словото в България

Конференция за свободата на словото в България
12-10-2020г.
30
Мартин Карбовски
В зала Средец, хотел Балкан, организирана от Елена Йончева Георги Готев и Галя Прокопиева
 
Чухме приветствия и няколко отговора на Вира Юрова, която напусна разговора с обещание, че събира въпроси.
 
Нищо конкретно и нищо от нашия двор. Общи приказки на кое място сме в класацията за свободата на словото. Или прозрачното финансиране на медиите. Безполезни като партийно събрание. Затова пиша вкратце какви проблеми има днес журналистиката като професия на терен:
 
- Получаваме тотално игнориране на политиците към неудобните журналисти стигащи до тихи уволнения. След като нямаш високи гости или ако не се държиш добре с тях - се лишаваш по естествен начин от ефир
 
- Синдром на запоя и услугите - познанството между продуценти, главни редактори и ръководители и собственици на медии с големи и малки партийно личности компрометира журналистическата работа. Журналистите биват подготвени какво да питат, а политиците - какво ще бъдат питани. Иначе няма гостуване, отиваме при конкуренцията ви.
 
- Проблемът с договорите: ако се питате с какво държат един журналист да си мълчи - това са договорите им. Те са конфиденциална информация и се знае, че съдържат клаузи извън логиката на договаряне. Проблемът е, че журналистите дори не могат да си тръгнат, ако не искат са работят по предлаганити им лоши практики - заради жестоки неустойки в договорите си. Това категорично се отнася за периода 2010-2016-та за една телевизия с шведски собственици. Договорите на този телевизия с ключови имена ще ви даде много отговори.
 
- Европроблемите: европейските регулации интерпретирани у нас спряха журналистическата работа в няколко сектора - пример давам с потребителите и държателите на социални услуги. Вече не се работи по теми засягащи деца и старчески домове. Не се работи по теми за детското насилие, въпреки общия фон декларации. Не се работи по проблеми на малцинствата - за тях или добро или нищо.
 
- Съдебната система дава възможност на всеки човек с пари са пресира всеки журналист - особено в малкия град. Прждължителните съдебни процеси не са по силите на никой журналист. Правните отдели на медиите работят срещу журналистите, точно колкото е и безполезен съюзът на журналистите.
 
- Дезинтересираната Европа: лицемерно е да говорим общи приказки без частни случаи. Има обществено тайни случаи на колеги, които се нуждаят от правна помощ, от съпорт и от профсъюз. Втренчването в разговора за правата на жертви, престъпници и малцинства убива нормалното говорене, връща ни в мрачните времена на комунизма, част от което връщане е по причина на международната бюрокрация.
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.