Кой е виновен за това, че Милен беше убит?

Кой е виновен за това, че Милен беше убит?
20-10-2020г.
27
Гост-автор
Несправедливото убийство на Милен Цветков е резултат от това, че не се спазват законите в България. Не е случайност, а по-скоро закономерност факта, че убиецът на Милен Цветков кара кола закупена от майка му с европари, дадени на фирма без финансови отчети. Закономерност е също така, че спътник на шофьора е обирджия рецидивист, син на депутат обвинен в домашно насилие, който депутат се е опитал да стане доцент ползвайки чужди научни статии. Това са познатите факти, без никаква лична оценка.
 
Веднага се запитах Кой е виновен за това, че Милен беше убит?
 
Труден въпрос. Първо си отговорих, че всички сме виновни, че всеки един от нас е виновен, когато си обръща главата в страни при нередност или когато бутне 50 лв, за да го пусне патрулката.
Но след това се сетих за истинските истории на пияни и консумирали наркотици шофьори, които се пускат срещу рушвет от 400 до 500 лв.
 
Сетих се и за историите на полицейски патрулки, които дебнат за рушвет като рибари пуснали чипаре от кукички около дискотеките.
 
Милен беше убит, защото всеки младеж на 22 години, който има 500 лв в джоба за рушвет знае, че ако кара пиян или консумирал наркотици - ще му се размине като си плати. За това не сме виновни ние нормалните граждани. Виновни са множеството корумпирани полицаи - и това, че ние ги търпим.
 
Нека си припомним, че полицаите са единствените хора в България, които притежават свободата да използват дори силата, за да наложат реда. Всички ние като общество сме се съгласили единствено тези хора да могат да ползват дори насилие, за да налагат ред. В този смисъл те са над всички нас и съотвено са задължени да имат възможно най-нравственото, морално и безупречно поведение. Дали това е така? Вие, които ни гледате можете да си отговорите сами.
 
Но какво очакваме от МВР - система, която има за министър човек, който отказва да отговори на въпроса дали е бил шофьор на престъпния бос Мето Илиенски.
 
Второ се запитах защо трети ден имам бучка между гърдите и ми е толкова мъчно, но и защо толкова много други хора скърбят като мен за Милен?
 
Отговорът на този въпрос е по-лесен: защото отборът на добрите загуби един от най-светлите си борци. Защото въпреки опасността да бъде свален от ефира на Нова, заради това че задава най-неудобните въпроси, той не се пречупи и не спря да ги задава. И съответно беше изтласкан в полунощ, след което и свален заради репортаж за слух за Бойко. Закономерно свален, в държава в която големите телевизии се занимават не с журналистическото призвание и дълг да критикуват и да вадят кирливите ризи на властта, а с това да перат, гладят и подреждат тези ризи.
 
Докато си подреждах мислите за този текст се сетих, че откакто се занимавам активно с гражданска журналистика и с обществени дела единственото предаване, в което бях канен най-често и редовно беше Часът на Милен Цветков. Закономерно..
 
Днес в ефира на големите телевизии практически не са останали журналисти свободни като Милен и това също е закономерно, уви.
 
Единственият начин да почетем паметта на Милен е като впрегнем тъгата и гневът си от неговото нелепо убийство в това да се борим за истината така както той го правеше: с плам и усмивка, с прямост и непримиримост, в търсене на истината.
 
Автор: Иво Божков
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.