Не слагайте всички мюсюлмани под общ знаменател

Не слагайте всички мюсюлмани под общ знаменател
29-10-2020г.
262
Ирини Зикидис
Залитането от една крайност в друга е изключително опасно. Моля, не слагайте всички мюсюлмани под общ знаменател! Напомням, че огромна част от мюсюлманите (особено шиитите) са най-честата жертва на радикализираните ислямисти.
 
Между мюсюлмани и мюсюлмани има огромна разлика. Сунитите са мнозинство в мюсюлманския свят. Говорим за така нареченото уахабитско направление в сунизма, което лежи в основата на брадатия интернационал в Сирия в момента. Уахабизмът (също познат и като салафизъм) от своя страна (между другото те самите не се наричат уахабити, това е по-скоро научно название) се формира в края на 18 век. Грубо казано идеите му са, че ислямът се е извратил навсякъде и трябва да бъде пречистен - завръщане към корените и към строгото спазване на текстовете. В резултат се появява една доста агресивна нова интерпретация на Корана и другите книги, според която, дори хора, изповядващи исляма, но не според уахабитското разбиране, могат да бъдат третирани като неверници от най-нисък порядък, т.е. врагове, подлежащи на унищожение, ако не се завърнат в правилното лоно. Целта, разбира се, е унификация на ислямското пространство. А сега поантата: създателят на учението ал Уахаб, е приет заедно със своето учение при саудитската династия в края на 18 век и от тогава неговото учение е и в основата на съвременния саудитски ислям, т.е. ислямът практикуван в Саудитска Арабия. Тоест, най-агресивната форма на исляма е официална религия в Сауди Арейбия, страната, в която християнството на местните жители се наказва със смърт.
 
Няколко важни уточнения:
 
Първо, не всички сунити са уахабити. Засега.
 
Второ, самият шиизъм има много разклонения и поради тази причина Близкият Изток представлява една много пъстра етно-културна мозайка. Нещата не се свеждат до противопоставянето шиизъм - сунизъм и точно това е трагичното - уахабитите унифицират ислямското пространство, унищожавайки тези общности физически. Трагично е, защото въпросните общности са оцелели въпреки всички преследвания и репресии повече от 1000 години, а сега тези малоумници са на път да ги затрият.
 
Трето, за да дам пример колко е оплетено всичко:
 
Башар Асад е алевит по вероизповедание, както и около 10 процента от населението на Сирия, а алевитите представляват едно от разклоненията на шиизма, което се различава от иранския шиизъм. Отделно в Сирия има и "чисти" шиити и исмаилити, кото също са отделно шиитско направление. Язидите пък в Северен Ирак, където "умерената опозиция" от джихадисти ги квалифицира като поклонници на дявола, подлежащи на пълно унищожение, са кюрди по етнос, а религията им е някаква смес от шиитски ислям и източно християнство.
Този статус го поствам за стотен път. Но неговата цел е една - помнете, че огромна част от мюсюлманите са наши съюзници в борбата с радикалния ислям.
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.