Подготвени ли сме за някоя реална заплаха?

Подготвени ли сме за някоя реална заплаха?
30-10-2020г.
15
Гост-автор
Не съм медик, но мисля как мога да съм полезна.
 
Не мога да помагам в интензивно отделение, но ако има как да отменя в нещо някой претоварен лекар, сестра или санитар, искам да го направя.
 
Не подценявам сложността на лекарската и сестринската професия. Но вярвам, че има как да бъдем полезни.
Опитах да се запиша като доброволец към #БЧК. Попълних формата, зададена на сайта. Изпратих я. Оттогава (вече пети ден) нямам обратна връзка.
 
Още през пролетта съм се записала на платформата доброволец.бг. Никой не ме е търсил.
Ако някой от вас знае по-ефективен начин за включване с помощ, моля да ми каже.
 
Някога, по време на социализма имаше едно обучение, наречено "Гражданска отбрана". Учеха ни как да даваме първа помощ, как да си слагаме противогаз и къде да се крием, в случай на ядрена заплаха. Разбира се, ядрена заплаха не се случи, слава богу. А бомбоубежищата станаха дискотеки и ресторанти. Сега са затворени и пусти пространства. Но оттогава знам всички видове травми, превръзки и варианти за реакция при първа помощ. Сега това се учи за шофьорска книжка. Разбира се, няма общо със заразите, които се предават по въздушно-капков път.
 
Чудя се какво знаем за оцеляването си като общество, за какво сме подготвени. Подготвени ли сме изобщо за някоя реална заплаха, която няма да дойде от космоса. Вероятно, не. Но е време да започнем да се готвим. Всички системи имат нужда от промяна. Ние също.
1 медицинска сестра обслужва 40 пациенти с ковид. Средната възраст на персонала в болниците е над 60 години. В здравната ни система липсват 30 000 медицински сестри.
 
Предполагам, че и всички бъдещи медици да се включат като доброволци, няма да запълнят свободните места в системата на здравеопазването.
 
Давам си сметка, че проблемите са най-вече извън София. Видях лекарите от Велики Преслав, които съвсем искрено си казаха, че нямат условия да лекуват хора с ковид. А и персоналът е в пенсионна възраст. Има лекар на 74 години, с 50 годишен стаж, който работи на доброволни начала и съвсем легално може да откаже да го прави занапред.
 
Явно е време за промяна. Докато се случи обаче всички сме жертви. Лекари, пациенти, здравен персонал и техните близки.
 
Автор: Миролюба Бенатова
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.