Актуално
Най-потисническото управление както за характера, така и за интелигентността е царизмът във всичките му форми. Той се стреми само да доведе равенството до низост, а низостта до робство.
Човек изгубва всяка власт над себе си

Костадин Костадинов | 10/11/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Всеки ден хората губят инициативата си, енергията си, волята си и способността си да действат. Постоянно растящото задоволяване на материалните нужди, изглежда, става техен единствен идеал. Семейството се разлага, обществото се разпада. Неблагодарност се шири сред всички класи - най-бедни и най-богати. Младежта се отказва все повече и повече от занятия, които изискват мислене, инициатива, енергия, усилия на личността и волята. Най-малката отговорност ги ужасява. Навсякъде се развива един безграничен егоизъм. Индивидът започва да се занимава само със себе си. Съвестта капитулира, общият морал изчезва и постепенно изчезва. Човек изгубва всяка власт над себе си. Той не може вече да се владее, а който не може да се владее, е осъден да бъде завладян от другиго...
 
Най-потисническото управление както за характера, така и за интелигентността е царизмът във всичките му форми. Той се стреми само да доведе равенството до низост, а низостта до робство. Той подхожда много на низшите нужди на западащите народи и затова те се връщат към него веднага, щом имат възможност. Първата значка, показана от кой да е генерал, веднага ги завежда назад. Когато един народ стигне дотук, неговият час е дошъл, неговото време е изминало вече."
 
Имате ли представа, че това са думи на френския психолог Густав Льо Бон, написани от него в книгата му "Психологични закони за развитие на народите"? Книгата излиза през 1894 г. Кажете, напомнят ли ви за нещо тези думи? Описаната от автора ситуация изглежда ли ви позната?
 



 



 



Други статии от този автор



Коментари