Самоубийството отне повече японски животи през октомври, отколкото КОВИД за 10 месеца

Самоубийството отне повече японски животи през октомври, отколкото КОВИД за 10 месеца
16-11-2020г.
30
Гост-автор

Далеч повече японци умират, поради самоубийство, вероятно изострено от икономическите и социални последици от пандемията, отколкото от самата болест COVID-19.

Докато Япония се справя с епидемията си от коронавирус далеч по-добре от много държави, запазвайки смъртните случаи под 2000 в цялата страна, временната статистика на Националната полицейска агенция показва, че самоубийствата са се увеличили до 2153 само през октомври, отбелязвайки четвъртия пореден месец на увеличение.

Към днешна дата над 17 000 души са отнели живота си тази година в Япония. Самоубийците през октомври са се увеличили с 600 на годишна база, като самоубийствата от жени, около една трета от общия брой, са над 80%.

Жените, които носят основната отговорност за грижите за децата, са понесли тежестта на предизвиканите от пандемия загуби на работа и несигурност. Те са изложени и на по-голям риск от домашно насилие, което според помощните центрове се е влошило и през тази година, както и по целия свят.

Самоубийствата при деца, макар и много по-малка част от общия брой, също са по-високи.


"Трябва сериозно да се изправим срещу реалността", заяви главният говорител на правителството Кацунобу Като тази седмица, като обяви засилени усилия за консултиране на потенциални жертви чрез горещи линии за самоубийство и социални медии.

Базираният в Йокохама психиатър Чийоко Уеда в интервю, публикувано тази седмица в местен новинарски сайт, заяви, че психичното страдание, причинено от COVID, е очевидно в клиниката, в която работи. Сред нещата, които  пациентите са й казвали са думите: "Моето самочувствие е ниско, защото се притеснявам за парите; Ситуацията с престоя у дома наруши живота ми; Моите деца и аз не се разбираме."

Япония се бори с високи нива на самоубийства дълго време и по сложни причини, но общата цифра бе в тенденция към спад тази година, докато не курсът не се обърна през юли - вероятно като първоначалната пандемия „всички сме в това заедно“ позитивността отслабна и буферното въздействие на публичните субсидии изчезна.

Този месец Япония добави допълнителни 10 милиона долара за предотвратяване на самоубийства, след като миналата пролет бяха предвидени 24 милиона долара.

До тази година Япония отбелязваше постоянен напредък за намаляване на самоубийствата, които надхвърлиха 34 000 през 2003 г. Подобреното консултиране и усилията за борба с кароши или "работа до смърт", помогнаха за свалянето на самоубийствата до около 20 000 през миналата година - най-ниският брой от началото на статистиките през 1978г.

Въпреки че Япония все още има най-висок процент на самоубийства сред богатите държави в Г-7, 16 на 100 000, тя се надява да продължи да напредва, като целта е да бъде намалена до 13 на 100 000 до 2026 г., ниво, сравнимо с други развити страни.

Междувременно процентът на самоубийствата в САЩ нараства, като през 2018 г. преминава 14 на 100 000.

"Епидемия на психичното здраве"


Влошаването на психичното здраве в Япония - което съобщава данни за самоубийствата далеч по-бързо от повечето страни - може да се окаже тревожен предвестник на коварното въздействие на пандемията другаде.

По-рано тази година американски изследователи предупредиха, че пандемията може да предизвика 75 000 „смъртни случая на отчаяние“, произтичащи от безработица, липса на социални контакти и други стресови фактори за психичното здраве.

"В момента сме в разгара на епидемия от психични проблеми и мисля, че само ще се влошава", каза наскоро д-р Вивиан Пендър, избраният президент на Американската психиатрична асоциация, пред CBS "Sunday Morning".

"Не мислите, че най-лошото е свършило?" - попита я кореспондентът Сюзън Спенсър.

"Не, изобщо. Не, мисля, че по някакъв начин най-лошото тепърва предстои по отношение на психичното здраве. Ще има огромна скръб и траур за всички изгубени хора, и изгубените възможности, и изгубените мечти и надеждите, които хората имаха. "

Повече от половината (53%) от възрастните американци заявиха в скорошно проучване, че психичното им здраве е пострадало поради пандемията. Рецептите за антидепресанти нараснаха с 14% след първоначалното огнище.

Източник: CBS

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.