България вече е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа

България вече е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа
23-11-2020г.
7
Гост-автор
България вече се намира на първо място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. Това показват данните на Европейския център за контрол на заразните болести, цитирани от в. "24 часа". Става въпрос за данните, които показват колко са починалите на милион население. Средно за последните 7 дни смъртността в България е 15 починали от коронавирус на милион население за всяко денонощие, сочи статистиката. В световен мащаб сме на второ място по смъртност на 1 млн. души, сочи информацията на Worldometers.

Статистиката е на база данните от събота, когато България обяви 129 смъртни случая за денонощие. Това означава 18,6 починали от заразата на 1 млн. население. В световен мащаб по този показател преди България се нарежда само Северна Македония, където смъртността е 18,8 на 1 млн. население.

Иначе, според цитираната и от нашите експерти статистика, през последните 14 дни най-много смъртни случаи от коронавирус в Европейския съюз на 100 000 души са регистрирани в Чехия - 23,4%, Белгия е на второ място - 22,1%, а на трето място е - България - 17,2%, съобщи министерството на здравеопазването на Чехия.

Следват Полша - 14,3% и Словения - 14%.

"Смъртността от дадена инфекция е композитен показател, който съчетава в себе си нивото на предаване на инфекцията, нивото на заболеваемостта и нивото на смъртност от нея. Това е истински тъжен и потискащ рекорд. Той отчита провал в България на всяко от тези три нива. Провал в способността ни да овладеем и спрем заразяването, провал в способността ни да направим така, че високорисковите групи да се заразяват най-малко, и провал в това да лекуваме болните и да ги опазим живи. Това е. Няма какво повече да се каже", коментира европейските данни д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в лондонското училище по тропични болести.

"Може да се прогнозира, че броят на починалите ще продължи да нараства, като се има предвид броят на хората в интензивните отделения в момента и че смъртните случаи закъсняват с 3-5 седмици спрямо броя на нови диагностицирани", твърди анализаторът Тихомир Безлов. Той все пак отчита спад в дела на смъртните случаи спрямо диагностицираните с COVID-19 - 8,62 на сто през изминалата седмица спрямо 9,58% седем дни по-рано.

"Проблемът е, че броят на новите диагностицирани е толкова висок, че броят на починалите вероятно ще продължи да расте. Мисля, че данните във вторник ще покажат нов рекорд починали", прогнозира Безлов. Той казва и друго - дори да приемем, че в момента сме в плато, с по около 4000 нови случая на ден, което изобщо не е сигурно, здравната ни система не може да се справи и ще се стигне до преоборудване на спортни зали и други публични сгради в болници по места, с всички тежки последици. 

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.