Кения арестува още четирима, след разкритията на BBC Africa Eye

Кения арестува още четирима, след разкритията на BBC Africa Eye
23-11-2020г.
20
Гост-автор

Полицията в Кения арестува още четирима души за предполагаемо управление на синдикат за трафик на деца след разследване на Би Би Си за кражба и продажба на бебета.

BBC Africa Eye разкри, че деца са били откраднати по поръчка от незаконни клиники и в държавната болница в Найроби.

Сега седем души са в ареста във връзка със случая, включително медици и администратор на болница.

Бебетата бяха продадени за едва $ 400.

След историята на BBC Africa Eye, шефът на полицията Хилари Мутямбай нареди проверка на болници, както и на домове за деца в кенийската столица.

Двама болнични администратори, медицинска сестра и социален работник се явиха в съда в четвъртък, допълнително към тримата висши медицински служители, които бяха в съда в сряда.

Те не са били официално обвинени и не са участвали в правни основания.

BBC Africa Eye разкрива търговия с деца, откраднати от уязвими майки, живеещи по улиците, както и съществуването на незаконни клиники около Найроби, където се продават бебета.

Разследването разкри и предполагаема корупция в държавната болница в Найроби Мама Луси Кибаки.

Твърди се, че Фред Лепаран, клиничен социален работник в болницата, е улеснил продажбата на изоставено момченце на 2 седмици на тайни журналисти, приемайки по-късно 300 000 шилинга (2700 щатски долара; 2000 британски лири) в брой.

Както г-н Лепаран, така и болницата „Мама Луси Кибаки“ отказаха да коментират констатациите от разследването.

По време на пресконференция във вторник министърът на труда и социалната защита на Кения Саймън Челуги каза, че виновниците ще се изправят пред "пълната сила на закона".

Г-н Челугуй също така призна, че са необходими подобрения в някои от услугите за закрила на детето в Кения.

Неговият колега от вътрешното министерство Фред Матианг'и благодари на Би Би Си за разкриването на "гниенето" в болница "Мама Луси". Той добави, че трафикът на хора и наркотици са най-големите предизвикателства, пред които е изправена кенийската сигурност.

Няма надеждна статистика за трафика на деца в източноафриканския щат, но неправителствена организация „Изчезнало дете Кения“ заяви, че е била замесена в близо 600 случая през последните три години.

Източник: ВВС

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.