Бизнесът: Второ затваряне без финансова помощ ни обрича на фалит

Бизнесът: Второ затваряне без финансова помощ ни обрича на фалит
24-11-2020г.
134
Гост-автор
В очакване на затегнати мерки бизнесът написа писмо до премиера и няколко министри, в което предлага две конкретни мерки в помощ на фирмите с проблеми заради коронакризата. Асоциацията на работодателските организации, в която влизат КРИБ, Търговско-промишлената палата, Стопанската камара и Асоциацията на индустриалния капитал, дава пример с помощ, прилагана вече в няколко държави и разрешена от Брюксел като държавна помощ заради пандемията. Тя да се дава не по-късно от 30 юни 2021 г. и покрива непокритите фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. до 30 юни 2021 г., пише бизнесът. Тя е за фирми с поне 30% спад в оборота на годишна база и не надвишава 3 млн. евро на предприятие. Организацията посочва, че такава помощ може лесно да бъде прилагана от НАП, която разполага с цялата информация. Другото предложение на бизнеса е за отсрочване на данъци и осигуровки. В писмото се посочва, че данъчната администрация има цялата информация, за да се прецени кое и колко да се отсрочи, така че да не пострадат сериозно приходите в бюджета.

Собствениците на молове, за които управляващите предвиждат отново да бъдат затворени, обявиха в отворено писмо до правителството, че това трябва да стане след като бъдат официално информирани каква държавна подкрепа ще получат. Припомнят, че при затварянето през март, когато отворени в тях останаха само аптеките, банките и магазините за храни, не са получили никаква подкрепа. Пишат още, че евентуално затваряне сега ще съвпадне с най-активния период от годината за тяхната дейност, а множество търговци ще фалират като резултат. Напомнят, че през последните месеци в моловете са инвестирани немалки суми, за да бъдат обезопасени, довело до непредвидени разходи.

"Този бизнес осигурява множество международни инвестиции, достъп на световни марки до българския пазар на дребно, бизнес среда, в която функционират множество средни и малки предприятия. Не следва да се пренебрегва и това, че този сегмент осигурява хиляди работни места", допълват от асоциацията.

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите от кабинета от Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) настояват за преразглеждане на предложението на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за категорично затваряне на цялата образователна система, на частни детски градини и частни училища, особено за децата в детските градини и в начална училищна степен. Сред исканията е да се предостави възможност за частично и диференцирано функциониране на съответната образователна институция при спазване на всички необходими противоепидемични мерки и при наличие на информирано заявено желание от родителите. Друг призив е при вземането на решения да бъде прилаган диференциран подход при зачитане мнението на директорите на образователните институции, както и да се изработи ясен протокол и времева рамка за постепенно връщане към нормалното функциониране на училищните системи в зависимост от развитието на здравната обстановка. От асоциацията категорично настояват за икономическа подкрепа от страна на държавата за всяка засегната от кризата образователна институция – частна детска градина и частно училище.

Обединение "Бъдеще за туризма“, в което членуват 132 туроператори и туристически агенти, имат пет предложения за подкрепа на бранша. Те са за: 

- 10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти, нова социална мярка за бранша

- Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/20

- Специален нисколихвен кредитен продукт поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи

- Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.

- Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка „Отговорност на туроператора“ за месеците на затворен бизнес

Тези предложения са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК на 19 март и актуализирани на 13 октомври. Мерките вече действат и показаха ефективностпри  прилагането в  редица европейски държави, напомнят от сдружението.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) призоваха кабинетът да осигури бързо недостигащите 55 млн. лв. по схемата за подпомагане дейността на троператорите.  

Без затваряне на хотели и търговски центрове, призоваха от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) и от Българската асоциация на ритейл центровете.  Според двете организации в противен случай тези обекти са заплашени от фалити и то в най-силните месеци на годината.

"Ако бъдат приети в предложения вид, тези мерки ще нанесат тежък, а в някои случаи и фатален удар върху много хотели, чийто бизнес през последните месеци едва се посъвзе от извънредното положение, наложено на 13 март 2020 г.“, пишат до премиера от БАПМХ.

От там припомнят, че не е имало нито един случай на заразяване с коронавирус в хотел и напомнят, че хотелският бизнес е комплексен – свързан с предоставянето на допълнителни услуги. Затова настояват да не бъдат затваряни ресторанти, спа, фитнес и уелнес центрове и въобще да бъде ограничавана работата на хотелите, преди правителството да е обявило програма с разумни икономически мерки за компенсиране на бизнеса и служителите.

От Съюза на организациите за любителско изкуство също се обявиха срещу затварянето на залите за изкуство и предупредиха, че браншът няма да оцелее при повторно затваряне.

Организацията настоява за запазване на мярката 60 на 40, обезщетение за времето, през което ще бъдат затворени, ако това се случи отново, минимална заплата за останалите без работа физически лица, да не се плащат данъци и осигуровки за периода, когато не работят школите по изкуства.

Организацията иска още да има програма към Министерството на културата за любителското изкуство, безплатни държавни и общински зали, както и намаляване на наемите, за времето когато са затворени.

Съпротива срещу предложението на здравния министър има и в спортните среди, заради предвидената мярка да спрат временно всякакъв вид колективни спортни мероприятия.

Четири федерации поискаха техните спортове да не бъдат засегнати от забраната.Това са федерациите по футбол, баскетбол, волейбол и лека атлетика.

Междувременно от фондация "Тръст за социална алтернатива“ напомниха, че около 40 000 деца няма да могат да се включат активно в образователния процес, ако всички учебни заведения преминат на онлайн обучение.

Сред основните причини са липсата на електронни устройства, както и на съдействие от страна на родителите. Голяма част от тези деца живеят в бедни региони, често са от ромски произход. Повече от ясно е, че всеки пропуснат месец от обучението крие риск за цялостното завършване и справяне с учебния процес, посочват от фондацията.

От там припомнят, че през пролетта много частни фирми и неправителствени организации са дарили електронни устройства на учениците и училищата в нужда, но въпреки това една немалка част от тях продължават да са застрашени, че няма да могат да учат в следващите месеци.

И ако преподавателите в училищата и университетите подкрепят предложената мярка на здравния министър за онлайн обучение, не така стоят нещата в детските градини. Там учителките изразходваха платения си отпуск през пролетта и сега трябва да останат без доходи, което всява напрежение в системата. От КТ "Подкрепа" обявиха, че се търси решение чрез договаряне на национално ниво. Според Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към конфедерацията, предстоящият месец може да бъде платен на служителите чрез заложените в бюджета пари за заплати.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.