Унгария обяви, че в Европа има лоби срещу ваксините, произведени извън ЕС

Унгария обяви, че в Европа има лоби срещу ваксините, произведени извън ЕС
28-11-2020г.
40
Гост-автор

"Съществува силно лоби срещу ваксините, които идват извън Европейския съюз. Но това е животът, вече сме свикнали с него", каза Петер Сийярто в интервю за телевизионния канал "Русия-24" в петък.

На въпроса дали Европейският съюз оказва политически натиск на Унгария, за да се откаже от руската ваксина "Спутник V", Сиярто отговори, че ръководството на страната ще действа в интерес на своите граждани, въпреки натиска. „Много пъти сме показвали, че никое лоби не може да ни накара да не поставяме на първо място интересите на унгарците", каза той. „Нашият подход е много прост: ако ваксината е безопасна, ще позволим нейната употреба и ваксинацията в Унгария ще бъде доброволна и безплатна", добави унгарският външен министър.

Унгария стана първата държава от ЕС, която изрази интерес към получаването на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V". Ефективността на руската ваксина, която се планира да бъде доставена в Унгария, е над 92%.

Руският здравен министър Михаил Мурашко приветства пристигането на унгарски лекари в руските лаборатории следващата седмица, където те ще се запознаят подробно с ваксината "Спутнк V". Процесът на лабораторни и клинични изпитвания, както отбеляза Мурашко, отнема известно време. Едва след завършването му може да започне серийното производство на лекарството, а след това и неговото разпространение.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.