Актуално
Няма да бъдат намалени лицензионните такси или наемите на фирмите, които са затворени заради кризата с корона вируса
Ананиев отхвърли идеите за данъчна ваканция. Няма да бъдат намалени и наемите на затворените фирми

Гост-автор | 28/11/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Няма да бъдат намалени лицензионните такси или наемите на фирмите, които са затворени заради кризата с корона вируса

МФ е категорично против да има ново отлагане на плащането или опрощаване на данъчни задължения и осигуровки от фирмите. Няма да се съкратят сроковете по възстановяването на ДДС, нито ще се махнат авансовите вноски по данъците.

Няма да бъдат намалени лицензионните такси на фирмите, които са затворени заради кризата с корона вируса. Това стана ясно от интервю на финансовия министър Кирил Ананиев пред “Дарик”. Подобни предложения бяха лансирани от работодателските организации и затворените бизнеси.

”Данъците и осигуровките вече бяха разсрочени веднъж. Всеки иска допълнително пари, но за да ги дадем, държавният бюджет трябва все пак да ги осигури. Иначе значи дълг”, обясни той.

За евентуален нов кредитен мораториум трябвало да решат БНБ и банките. За намаляване на наемите топката бе прехвърлена към общините и отделните министерства.

“Аз като финансов министър трябва да осигуря финансовата стабилност на държавата, защото от едната страна ме обвиняват, че не предприемаме максималните мерки за възстановяване на доходите на населението или на фирмите, а от другата страна ме обвиняват, че водя държавата към дълг, който ще съсипе бъдещите поколения. Задачата ни е да намерим баланс между двете”, каза Ананиев. След като изброи известните вече схеми за подпомагане на работниците в затворените фирми, които тепърва ще тръгват, той подчерта, че следващата седмица ще има решение и компенсиране с определен процент от оборота на фирмите, които са спрели със заповедта на здравния министър.

Ананиев защити и раздаването на 650 лв. на всеки лекар, дори и на тези, които не работят с болни от ковид-19. “Ние трябва да сме благодарни на всички лекари, всички медицински сестри и санитари”, каза Ананиев. Той смята, че случаите за неприети хора в болница, които са завършили трагично, са грешки на организацията, единични случаи.

Той отхвърли критиките към бюджета. “Президентът няма необходимото образование и основание да критикува бюджета за 2021 година. Той разединява нацията и противопоставя едни хора на други”, смята Ананиев.

Според министъра и критиките и от страна на Иван Костов също не отговарят на реалността и даде за пример доклад на „Стандарт енд Пуърс“, където агенцията дава прогноза за бързо възстановяване на страната без дисбаланси.

Източник: Onovini

 

 


Други статии от този авторКоментари