Шпионки и пачки в чекмеджето. Откъде, защо? Божков? Кой още?

Шпионки и пачки в чекмеджето. Откъде, защо? Божков? Кой още?
08-12-2020г.
80
Иван Бакалов

Кое е най-вероятното обяснение за снимките с пачките и златото в чекмеджето в спалнята на премиера Борисов? Постановка ли са наистина?

За да стигнем до истината, трябва да се проследят досегашните обяснения и твърдения на самия премиер. Те преминаха през няколко етапа.

Естествено, отначало докрай той отрича тези пачки и злато да са негови, но дава разнопосочни обяснения. Първо защитниците на Борисов заговориха за фотомонтажи и фалшификации. Той обаче бързо призна, че са снимали в спалнята му, само че това било постановка, някой е внесъл тези пачки и злато и после ги е изнесъл. Но не уточни как така това е станало три или четири пъти в продължение на две години.

През юни стреля напосоки по главния си враг – президентът го снимал с дрон. Дни по-късно обяви пред журналисти: „Давали са по 1 млн. лв. за снимки как спя“.

През юли, когато разпратиха видео от неговата спалня, като потвърждение на снимките, Борисов каза: „Пратили ми шпиони да се крият по сенките да снимат.”

Два месеца по-късно Борисов, съобщи, че снимките ги е правила „една прекрасна госпожа от президентството”. Близки до него сайтове като „Пик” веднага посочиха, че жената е Христина Бобокова, съпруга на Пламен Бобоков, която обаче не е от президенството, освен да е така в обърканата глава на министър-председателя.

Сега в интервюто си пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг” твърди, че са внесли дори и пистолета. Не посочва конкретно име, а някоя била влязла като Мата Хари.

Какви са възможните обяснения за тези пачки и злато в чекмеджето?

1. Версията на Борисов – постановка

Някой е внасял и изнасял, за да снима. При него идвали някои посетителки без да ги проверяват, каза той в интервюто пред немския вестник.

От анализ на снимките и видеото (виж тук и тук) се разбира , че са правени през август-декември 2017 и януари-февруари 2019 година. Някой трябва да е внасял различни количества пачки и злато. Това става на три или четири пъти – за видеото не може да се разбере кога е заснето, може би заедно с последните снимки, може и със седмица разлика. Снимките на спящия Борисов са най-напред – през август 2017 г.

На първите снимки в чекмеджето се вижда около 1 млн. евро. На последните снимки се виждат 200-300 хил. евро, но има и опаковани в плик, има и златни кюлчета по 250 г, а в дъното на чекмеджето се вижда ръба на златно кюлче от 1 кг.

Защо е било нужно някому да внася различни количества пачки, злато и пистолет, три или четири пъти за две години, след като още първия път са направени такива снимки? И кой откъде толкова пари и злато за снимки? Фалшификати ли са?

Увеличение на една от снимките, правена на 4 януари 2019 г., петък, в 16 ч. и 24 мин. Виждат се пачки и пликове, няколко златни кюлчета от 250 г марка Umicore и ръбът на златно кюлче 1 кг.

Твърденията на симпатизантите на Борисов, че банкнотите от 500 евро били изтеглени от обращение не отговарят на истината. Никой никога не ги е изтеглял, просто в магазините в Европа отказват да приемат големи купюри и се пазят от фалшификати.

По снимките не може да се разбере дали банкнотите са оригинални. Но ако не са, трява да са отлични фалшификати, а не извадени на ксерокс само за пълнеж. Личи си по пачките, които се виждат странично – на вид те са истински пачки по 500 евро. Виждат се някои серийни номера на банкноти, които проверени се оказва, че са валидни, отпечатани в Германия.

НСО веднага опроверга Борисов,

в отговор на въпроси на в. „Дневник” (виж тук). От службата официално съобщиха, че всички посетители в резиденцията на премиера са проверявани за общоопасни вещества и оръжие, нямало изключения и нарушения на правилата за охрана. Пачките и златото обаче не били такива вещества. Така НСО оставя вратичка на Борисов да се оправдава. Да, ама защо той казва в интервюто, че е внесен и пистолет за снимката? И защо НСО мълчи кой е внесъл пачки и злато, ако е така? При проверка за оръжие биха забелязали толкова пачки и злато. И сега би трябвало да съобщят кой е носил пачки и злато.

Бившият шеф на НСО съобщи през лятото след като подаде оставка, че бодигардовете на Борисов са с него от 11 години, той сам ги е избирал, познава ги лично и има доверие между тях.

2. Пачките, златото и пистолетът са на Борисов

За пистолета всичко е ясно – това е Глок 17С, модел, с какъвто Борисов е сниман още като главен секретар на МВР, признавал е в интервюта, че не се разделя с него, потвърди същото и на пресконференцията след скандалните снимки и записи. На снимката, на която спи, същият пистолет да се вижда на нощното шкафче. Едва ли някой му го е сложил докато спи.

Борисов и привържениците му оспорват, че той държи толкова пари и злато в нощното шкафче с аргумента – че защо ще ги държи там, като в съседната стая има каса. Важен въпрос, наистина. Може само да се предполага. А какво ли има в касата, щом чекмеджето на нощното шкафче е пълно? И с касата ли е така?

Допълнителна светлина внася един детайл – неизменната бутилка уиски „Чивас Ригал Роял Салют” 21-годишно, в плюшена торбичка, което присъства на всички снимки без изключение до нощното шкафче на пода. Борисов твърди, че не пие. Чаша на шкафчето не се вижда. Да го надига това шише без чаша?

Хора от кръга на Васил Божков и такива, които са си имали работа с него, казват, че той имал обичай да подарява по различни поводи неизменно бутилка от точно тази марка уиски, придружена с пура.

Да предположим ли, че тези бутилки до леглото на Борисов са подарени от Божков? По-точно подарявани периодично в продължение на две години?

Горната снимка в средата е от реклама на Chivas Regal Royal Salute 21 YO”. Другите снимки са увеличения от снимките от спалнята на Бойко Борисов, правени през 2017 и 2019 г. На всяка край нощното шкафче присъства бутилка от това уиски и бутилка вода до него.

Самият Божков признава, че е давал „такса помагане” (по израза на Борисов – „ще помагаш”), за да приемат в парламента удобни за неговите хазартни игри поправки в Закона за хазарта.

„За период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане“, заяви Васил Божков чрез Фейсбук. Периодът съвпада с времето на снимките.

Удобните за Божков поправки в закона са факт. За твърденията си той представя и някои доказателства – теглил е големи суми, по около 1 млн. и повече в брой от личната си сметка. Като стар чейнчаджия Божков вероятно лесно ги обърнал в евро в брой. Пачките са с ластик, не са взети от банка.

Божков представя и паметна записка, подписана от Кирил Домусчиев, собственик на Нова тв, в която той обещава от името на Комисията по хазарта „пълен съпорт”, срещу ангажимента да рекламират в неговата телевизия хазартните игри за 20 млн. годишно в продължение на 10 години.

Божков показа и един от свидетелите си, който казва във видео, че е изпращал лично

Божков с пачки по джобовете в министерството на финансите

при министъра Владислав Горанов, където ги е оставял според предварителна уговорка.

Да предположим ли, че пачките в чекмеджето на Борисов, са също от Божков, заедно с типичния за него подарък бутилка уиски „Чивас Ригал Роял Салют 21”? Но хазартния бос изглежда е решил да си осигури и някои доказателства за даването на рекета – изпратил му е компаньонка, да направи снимките в момента, в който Борисов е получил пачките? Или самата тя ги е донесла със себе си, а той ги е бутнал в чекмеджето пред нея, сложил бутилката уиски на пода?

Борисов обяснява пред немския журналист, че бил човек с „човешки потребности” и имал „любовен живот”. Казва, че красива жена лесно може „да преодолее защитата му”, от което се разбира, че там е идвала не една жена, а той се е отпускал. Записите от разговорите му по телефона потвърждават това отпускане и разпищолване – говори вулгарно пред свидетелка, която тайно го е записвала (чува се само гласът на Борисов, не на събеседника).

Или тези пачки са снимани от дама, която е видяла Борисов да отваря това чекмедже пред нея, може би да извади пари да й плати? Каквато и да е причината, някоя посетила го жена трябва да е знаела, че там има пари и злато. Дали е давано от Божков или (и) от други, няма значение. Просто самозабравилият се от властта Борисов въобще не се е пазил, тъпкал е пачки в чекмеджето регулярно? Колкото и да е смешно.

Може да се предположи също, че жената е не само една, защото снимките са правени с два различни смартфона – първо с IPhone 6S, после с IPhone 6. И двата са модели съответно излезли през 2014 г. и през 2015 г. И двата се пазят някъде с оригиналните снимки.

Снимките на тези пачки не са доказателство за пред съд, с което могат да съдят Борисов. Но жените, които са ги правили и изпращачът на бутилката и пачките (или изпращачите), един ден могат да излязат на светло и да дадат показания. Засега излезе един – Васил Божков.

Източник: e-vestnik

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.