Голямото отваряне… И после какво? Няма компенсации?

Голямото отваряне… И после какво? Няма компенсации?
11-12-2020г.
59
Иван Бакалов

„Наложените карантинни мерки със затваряне на ресторанти и барове и с ограничение на броя на клиентите в магазините, са недостатъчни да поставят коронавируса под контрол…
Положението става все по-сериозно: тези мерки няма да се окажат достатъчни, за да прекараме една сравнително нормална зима.“

Това са думи на германската канцлерка Ангела Меркел от срещата й с партийния актив и депутати, разпространени от агенция „Ройтерс”.

Същия ден агенция Севда, пиарката на Борисов пусна видео във Фейсбук, после тиражирано в телевизиите, в което премиерът казва по време на посещение в цех за арабски хляб: „На 21 декември съм разпоредил да отворим всичко. Това е най-добрата антикризисна мярка.”

Колко по-малък брой жертви и заразени се падат на 100 хил. жители в Германия от Ковид 19, в сравнение с България, в случая не е най-стряскащо.

Който иска да се опита да намери поне един случай, изказване на Тодор Живков от едно време, в което да казва „разпоредил съм“, „аз разпоредих“, „наредих“.
Погрешно сравняват Борисов с Тодор Живков. Макар Живков да беше едноличен господар 33 години. Онзи разпределяше отговорности и никога не е говорил от свое име, че ни спасява, дава по 50 лв. на пенсионери дава пари за път, болница. А тогава нямаше фондове да раздава. Нямаше и демокрация – Живков спокойно можеше да казва „наредих“, „заповядах“… Не, не е за хвалене, просто сравняваме със сегашния при демокрацията.

Сега имаме уникален премиер, който в условията на парламентарна демокрация заповядва еднолично, назначава на изборни длъжности извън неговата власт, разпределя бюджет с едно обаждане, нарежда на депутатите да отменят приет предишния ден закон и т. н.

И какво е разпоредил премиерът?

Добра ли е новината? Противниците на маските и мангъровистите, вместо да ругаят против защитните мерки, трябваше да искат компенсации, помощи, кредитна ваканция. Защото сега Борисов ще отвори всичко, което ще го освободи от задължение да плаща компенсации. А някои загубили работата си, няма да я намерят пак, няма да могат да си плащат ипотечния кредит, ресторантите няма да се напълнят като преди, оборотите в магазините няма да скочат като преди. „Мазнинката“ е изцедена, както се изразява Борисов.

България напролет се опита да въведе мерки като в Китай, с генерал с униформа да проповядва от екрана всеки ден, когато имаше по 20 заразени на деонощие. Борисов се обяви за Спасител, който ни спасява. Обясняваше, че ще бъдем в ада в средата на май, бяхме затворени да не излизаме от градовете, а вътрешния министър наричаше „тарикати” хората, които тръгнаха по Великден към селските си къщи.

После популисткия нюх на Борисов му подсказа, че мерките не се харесват на народа. И той пусна обилно доц. Мангъров по контролираните от него телевизии, за да намангъри положението. Генералът Мутафчийски беше изтикан настрана и му свалиха униформата.

Днес Борисов пак го играе Спасител – ще ни спасява от кризата.

Ще рече човек, че всичко е затворено и той щедро го отваря. Всъщност у нас няма локдаун, прилагат се меки мерки. Задължиха с маски на улицата само формално, малцина спазват, никой не глобява. Даже и на закрито някои демонстративно не носят маски.

В моловете не работят само магазините за дрехи и обувки, техника. Всичко друго е отворено. Кварталните магазинчета работят, заведенията за сандвичи и супи продават за на крак, прибрали са масите. Някои ресторанти са се изхитрили, затворени, а пускат само за приятели, уж само персонала е вътре.

Всъщност голямото отваряне, което е разпоредил Борисов, ще е за детски градини и училища. Тях в Западна Европа ги затвориха още в началото на учебната година. При нас ги затвориха чак когато България излезе начело по смъртност на ден на жител – първо в Европа, после и в света.

Сега имаме голям успех в борбата с ковида – слезли сме на второ място в Европа по смъртност. И идва голямото отваряне.

Повече от три седмици

 

всеки ден има по около 150 смъртни случая

 

Броят на заразените медици не намалява – между 150 и 200 на ден. И в социалните мрежи се възмущават, че някои умират пред болниците, и Бърза помощ не идва навреме. В София има по 500 обаждания на Бърза помощ в денонощие, средно по едно на 2-3 минути.

Броят на тестваните и заразените от няколко дни насам леко намаля, но има въпросителна дали не е заради антигенните тестове, защото резултатите от тях не влизат в националната база данни. И все по-малко хора се тестват, защото ги е страх да не ги карантинират.

***

Седмица преди т. нар. затваряне обиколих заведения по ул. „Иван Асен“ в София. Виждаха се по двама души в ресторанти и пицарии. В една от най-посещаваните – „Виктория“ влязох да вечерям в 18 часа, докато си тръгнах в 19 бях единственият клиент. Къде ли са тия пусти клиенти, като толкова хора ми обясняваха, че съм страхливец да давам за пример западните държави с техните предпазни мерки против вируса?

Ресторантите изглежда са най-голямата грижа на правителството, дори средства им отпускат. Сачмо че дали ще ги напълнят с хора? Сега по празниците ще посъберат клиенти, но отварянето няма да ги напълни като преди.

Хората са уплашени, защото се убедиха, че всеки се спасява сам, бърза помощ и болници едва ли ще им помогнат. И заедно с това почват да свикват с епидемията, да не се пазят толкова.

С всичко се свиква. Над 5500 жертви вече. Нищо не е. Само статистика. Малко сухи съчки, смъртността е ниска, казват мангъровите фенове.

Източник: e-vestnik

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.