Илон Мъск: Съвременното училище е абсолютно безполезно

Илон Мъск: Съвременното училище е абсолютно безполезно
23-12-2020г.
274
Лентата

Илон Мъск, подобно на много други милиардери, издигнали се от дъното, постоянно работи. Въпреки многото задължения, предприемачът успява да дава интересни интервюта от време на време. В последното от тях той разкритикува съвременната образователна система и сподели своята визия за ситуацията.

 

Вземете под внимание интересите на детето

Ако детето обича математиката - нека решава задачи, ако езиците му харесват, тогава нека ги учи.
Общоприетите универсални програми трябва да останат в миналото.
Всяко дете трябва да развие уникален подход към своите интереси и способности.

Връзката между теория и практика

Решавайки абстрактни математически задачи или уравнения, учениците не разбират защо е необходимо това и как да го използват в реалния живот. А мозъкът е свикнал да филтрира всичко ненужно, просто го забравя.

Когато се опитват да разрешат конкретен проблем, децата ще разберат защо се нуждаят от конкретното знание. Това ще им даде мотивация, те ще се стремят да учат и да придобиват знания сами “, казва Мъск.

Трябва да научим децата как да решават проблеми, а не просто да използват инструменти

„Трябва да поправим счупен двигател. При стандартния подход те първо обясняват какво представляват отвертка и гаечен ключ и защо са необходими. "

„Вярвам, че е много по-ефективно да дадете на детето двигател и да го помолите да го разглоби - тогава то самото ще разбере защо се нуждае от инструменти“, убеден е Илон Мъск.

 

Знанието като семантично дърво

Мъск е убеден, че един от основните недостатъци на съвременните програми е, че те често навлизат по-дълбоко в темата, без да обясняват ясно основите, основните идеи и противоречивите въпроси.

„Важно е да разглеждаме знанието като семантично дърво. Първо, разберете основните принципи - това са стволът и големите клони на вашето дърво. Едва след това преминете към листата (подробностите). В противен случай няма да имат на какво да се закачат. "

 

Неефективност на тестовете

Илон Мъск също е сигурен, че настоящите тестове не само не дават резултат, но и имат вредно въздействие върху обучението. Само по себе си е необходима проверка на знанията, но не под формата на тестови задачи.

„Тези идиотски тестове напълно убиха американското образование. Завършилите Йейл и Харвард не могат да изчислят ъглова скорост или въртящ момент - те могат само да зачеркнат отговора. ".

Относно висшето образование и престижните курсове

Предприемачът вярва, че колкото по-престижни са курсовете, толкова по-безполезни са хората, които ги завършват. На първо място, там хората изобщо не са научени да мислят и в най-добрия случай просто са научени на погрешно нещо.

„Защото в тези курсове учат хората, че са специални, след което те стават неспособни да получат обратна връзка и не могат да анализират собствените си грешки безпристрастно“, убеден е Мъск.

Физиката е царицата на науките

Бизнесменът смята, че всеки трябва да учи физика, дори ако няма да свързва живота с нея. Основите ще са достатъчни, а и физиката помага да се поставят мозъците на място.

Освен това Илон съветва да вземете няколко инженерни курса и след това да се заемете с изкуство и история. Също така ще бъде много полезно да слушате няколко икономически курса, за да се ориентирате поне в терминологията.

Илон Мъск не е първият, който изразява такова мнение. Настоящата образователна система се критикува все по-често, но никой не може да предложи единен план за реформа. Би било интересно да видим частно училище, спонсорирано от Мъск.

Преведено от ofigenno.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.