Купихте ли си шампанско? (пардон)

Купихте ли си шампанско? (пардон)
27-12-2020г.
22
Иван Бакалов

Автор: Иван Бакалов, ФБ

Купихте ли си шампанско?
Пардон, бдителни наблюдатели веднага ще ме поправят, че не се казва шампанско, освен ако е френско от Шампан.
Вече не смея да давам съвети, че веднага бдителни наблюдатели във Фейсбук пишат, че рекламирам.
Затова ще опитам без нищо конкретно.
Има испанско шампанско (пардон), което наричат Кава - Cava. Не марка, а вид пенливо вино, същата технология като шампанското.
Струва по-малко от френското и когато са на една цена, испанското е по-добро. В Метро може да се намери за 12-15 лв. бутилка, а на това ниво има френски и по 60 лв.
Българско истинско шампанско (пардон) по класическа технология (традиционен метод), е когато струва от 15 лв. нагоре. Има 2-3 добри. Но кавата по цени и качество ги бие.
Има и италиански, и френски по 6 до 12 лв. бутилката. Не са по класическа технология, но и не са лоши, който не пие често и не е сравнявал. Български за 3-5 лв. бутилката гледайте година на производство, че на някои може да не им гръмне тапата. Трябва да е от тази година.
Веднъж в една редакция празнувахме нещо и имаше пратени бутилки българско шампанско (пардон) на бартер. Имаше скъпо по класическа технология, имаше евтино - подсладено газирано вино, колкото да гръмне тапата. Правих си експерименти - сипвам на колеги от едното и от другото и ги карам да кажат кое е по-хубаво. Те не разбираха кое е по-скъпо, кое какво е. Масово казваха, че им харесва по-евтиното - газираното винце. Ами по-сладичко така...
Та що да си дава човек парите за скъпо шампанско (пардон) от 23 лв. от някоя си наша изба, като няма кой да го оцени?
Долу в коментарите ще сложа линк към статия, в която се описват видовете - Brut, Extra Brut, шампанско, кава, просеко и т. н.
(В разговорния език е шампанско, на блюстителите им кажете да се гръмнат).

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.