Турция цели да проникне в ЕС чрез България

Турция цели да проникне в ЕС чрез България
10-01-2021г.
17
Лентата

Това е анализ на Мария Кан за руското издание iarex.ru, в което се защитава тезата, че Борисов (а оттам и България) ще изиграе ролята на троянски кон за Турция, която фанатично цели да се настани в ЕС, за да наложи турските си интереси. Защо и как България в лицето на Борисов може да повлияе на това, четете в коментара на Кан:

В навечерието на следващите парламентарни избори в България външнополитическият фактор изглежда започна да измества вътрешните проблеми.
Икономическите затруднения, причинени от пандемията на коронавируса и самата пандемия, които показаха сериозни проблеми в системата на здравеопазването, станаха по-малко актуални в сравнение с предполагаемата намеса на Турция в предстоящите избори и желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да укрепи позициите си в тази балканска държава.

Президентът на България Румен Радев нееднократно говори за вероятните намерения на Турция, която смята премиера Бойко Борисов за съюзник на Ердоган и вижда в  него този, който ще отвори вратите към София за Турция.

Турското малцинство в България, което от време на време прави изявления за нарушаване на техните права, както и партията „Движение за права и свободи“, която представлява интересите на това малцинство, при всяка възможност могат да започнат активни действия, присъщи на „петата колона“. Бойко Борисов все още не се притеснява от това, тъй като не пропуска възможността да напомни за добросъседските отношения с Турция въпреки общото трудно минало.

Междувременно Турция продължава да настоява във всички посоки, воювайки на североизток и юг, предизвиквайки Гърция и цяла Европа в Средиземно море.

Никакви заплахи за налагане на санкции, а след това и самите санкции, не принудиха турското ръководство да промени вътрешния и външния си политически курс. Напротив, въпреки факта, че преди няколко години ЕС спря процеса на укрепване на митническия съюз между Анкара и Брюксел и вероятността Турция да остане вечен кандидат за ЕС достигна почти сто процента, правителството на Ердоган решително се насочи към Запада.

По този път най-верният спътник на Ердоган е България или по-точно правителството на лоялния Бойко Борисов.
Българското ръководство е под оръжието на брюкселските власти заради предполагаеми нередности при използването на средства от ЕС. Това обаче не е единствената държава, която има какво да докладва на ЕС. Тук трябва да се отбележи, че тя не иска да докладва, но чака нови финансови постъпления. Точно както в случая с Полша и Унгария. Неслучайно имаше опасения, че София може да се присъедини към ветото на Варшава и Будапеща и да блокира приемането на бюджета на ЕС.
Независимо от това, предстоящите парламентарни избори възпираха Бойко Борисов публично да изрази недоволството си от новите правила на ЕС - „пари в замяна на върховенството на закона“. Докато Полша и Унгария ще оспорят тази разпоредба, Борисов може да проведе избори и дори да бъде преизбран.

Преизбирането на Борисов е преди всичко от полза за Ердоган, тъй като България, от една страна, е пълноценният вход на Анкара на Балканите, а от друга - изход към Европейския съюз.
Онзи ден се проведе онлайн форум на търговско-промишлените камари на Турция и България, където турски представители заявиха, че „България и Турция са най-важните порти към ЕС.“ През 2019 г. търговията между двете страни възлиза на около 4,3 милиарда евро.

На 10 януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на преговорите с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че е необходимо да се поднови Митническият съюз.
Президентът каза, че вижда бъдещето на Турция в Европа. Засега обаче Европа не вижда Турция сред членовете на ЕС и Анкара се нуждае от някой вътре в Съюза, за да прокара своите интереси.
Държавата е готова да се разбунтува, да наложи вето, тоест способна е да прокара по всякакъв начин турските интереси. България на Бойко Борисова е идеална за тази роля.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.