Актуално
Мнозина се тревожат от сензационните заглавия как спонсорите на Републиканската партия на САЩ били “спирали даренията” за партията заради Тръмп и събитията около Капитолия. Сочат се разпознаваеми за широката публика и у нас банки и корпорации, като Airbnb, Marriot Internatonal, Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co, Citygroup, AT&T. Няма никаква причина за подобни тревоги.
Пропагандната и психологическа война срещу Тръмп

Гост-автор | 14/01/2021

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Мнозина се тревожат от сензационните заглавия как спонсорите на Републиканската партия на САЩ били “спирали даренията” за партията заради Тръмп и събитията около Капитолия. Сочат се разпознаваеми за широката публика и у нас банки и корпорации, като Airbnb, Marriot Internatonal, Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co, Citygroup, AT&T. Няма никаква причина за подобни тревоги.
Подчертавам - тези корпорации не са сред основните спонсори на Републиканската партия, не са дори в първата стотица на тези, които ги финансират. Това е част от пропагандната и психологическа война, която води дълбоката държава срещу президента Тръмп и половин Америка, която гласува за него.
Всеки, който познава американския политически пейзаж в дълбочина и финансовите потоци, които го захранват знае, че посочените корпорации са основни спонсори на Демократическата партия, а не на Републиканската партия.
Ето фактите за периода 2019-2020 (в щатски долари) на базата на публичния регистър за политическото финансиране в САЩ. От тях за всеки ще стане видно, че гръмко прокламираното оттегляне на тези спонсори няма никакво значение за Републиканската партия, а още по-малко за Доналд Тръмп, защото техните дарения за тях са повече от незначителни. В същото време, никой от основните спонсори на Републиканската партия не е заявил подобни намерения и не се очаква да заяви. А както ще видите, за разлика от корпорациите, финансиращи Демократическата партия, които дават 70-80% на демократите, а останалото на републиканците, мастодонтите, които спонсорират републиканците по правило дават $ 0, с думи: нула долара, на демократите.
Обявилите, че оттегляли финансирането си за Републиканската партия корпорации и банки:
Airbnb – общ размер на политическите дарения 866 519; от тях 97,11 % са предоставени на Демократическата партия, а едва 2,88% на Републиканската. Заема 787 място в САЩ по размер на политическите дарения за периода.
Marriot International – общ размер на даренията 715 220; от тях за демократите – 73,93%, а за републиканците – 26,07%. Заема 942 място в САЩ по размер на политическите дарения за периода.
Goldman Sachs - общ размер на даренията 5 034 883; от тях за демократите – 63,56%, а за републиканците – 36,46%. Заема 116 място в САЩ по размер на политическите дарения за периода.
Morgan Stanley - общ размер на даренията 4 109 132; от тях за демократите – 63,82%, а за републиканците – 36,18%. Заема 211 място в САЩ по размер на политическите дарения за периода.
AT&T - общ размер на даренията 12 219 311; от тях за демократите – 72,91%, а за републиканците – 27,097%. Заема 48 място в САЩ по размер на политическите дарения за периода.
GPMorgan Chase&Co - общ размер на даренията 5 352 548; от тях за демократите – 74,08%, а за републиканците – 25,72%. Заема 108 място в САЩ по размер на политическите дарения за периода.
Citygroup - общ размер на даренията 2 106 875; от тях за демократите – 65,19%, а за републиканците – 34,81%. Заема 331 място в САЩ по размер на политическите дарения за периода.
Ето за сравнение първите 5 по мащаб спонсори на Републиканската партия:
Sheldon G. & Miriam O. Adelson (недвижими имоти и здравеопазване) – общ размер на даренията 218 331 100; цялата сума е за републиканците, а за демократите нито цент.
Richard & Elizabeth Uihlein (собственици на един от гигантите в спедиторския бранш Uline Inc) – общ размер на даренията 71,353,683; цялата сума е за републиканците, а за демократите нито цент.
Timothy Mellon (собственик на PanAm Systems (гигант в жп транспорта, енергетиката, а преди време и в авиацията) – общ размер на даренията 70,094,755; всичко за републиканците без символичната сума от 2,800 долара, дарена на демократите.
Kenneth C. Griffin (основател и мениджър на гигантския хедж фонд Citadel LLC) – общ размер на даренията 61,426,284; всичко за републиканците без символичните 650 долара за демократите;
Stephen A. & Christine Schwarzman (Blackstone Group – един от най-големите играчи на финансовите пазари) – обща сума на даренията 45,524,800; всичко за републиканците без символичната сума от 8400 долара, която са дарили на демократите. Jeffrey S. & Janine Yass (Susquehanna International Group – голяма финансова и инвестиционна компания) – обща размер на даренията 30,059,900; цялата сума е за републиканците, а за демократите нито цент.
Това са реалностите, които са твърде далеч от медийната пропаганда на политико-медийно-икономическите кръгове около Демократическата партия на САЩ, която се папагалства безкритично в Европа и у нас.
   
  Aвтор: Борислав Цеков, фб

 Други статии от този авторКоментари