Как художествената гимнастика за мъже излезе на мода

Как художествената гимнастика за мъже излезе на мода
17-01-2021г.
152
Венци Мицов

I. Пролог

Най-дразнещото нещо на тоя свят е, когато се появи някой, който започва да се прави на толкова мъдър, че накрая стига и до оная прословута реч "Аз казах ли ви, че така ще стане?!"

Да бе, казал си ни, то и аз, ако кажа, че довечера ще се стъмни, ще съм прав. А както казваше Волен - "И врагът ми знае, че съм прав".

Обаче не, не, не...

Днес в рубриката "Лица и събития" ви представям човека, който от години говори, че съществува на тоя свят само и единствено за да поеме федерацията по художествена гимнастика... Демек моя милост.

Нешко Робефф - колаж - автор Ифу Шите

Шегувам се. Напоследък обаче най-дръзките шеги често се оказват достоверни.

И сега ще ви докажа, че мъжете и художествената гимнастика въобще не са антиподи един на друг.

Или поне така изглеждат нещата в светлината на новото, джендър неутрално унисекс време и пространство.

Но да започваме, без да се бавим, че имам да тренирам с обръч после...

II. В началото бе Япония

Не случайно Япония е наричана от всички "Страната на изгряващото слънце".

Япония е и родината на художествената гимнастика за спортисти с изпъкнала адамова ябълка, ако ме разбирате накъде бия...

Впрочем художествената гимнастика за мъже възниква в страната на сакето, сушито и сепукото в ранната утрин през далечната вече 1949 година. Оригиналната форма на спорта, груповата художествена гимнастика, е съществувала в предвоенния период и е официално събитие в Националния спортен фестивал, проведен през 1949 г. Оттогава се провеждат изцяло Японското междууниверситетско първенство по художествена гимнастика.

Впрочем какво знаем за художествената гимнастика като цяло? Знаем, че нашите момичета са най-добрите в света. Знаем Нешка Робева, Илиана Раева, Адриана Дунавска, Анелия Раленкова, Бианка Панова, Диляна Георгиева, Елизабет Колева, Лили Игнатова, Мария Петрова, Юлия Байчева... 

Знаем и, че това е спорт, който е своеобразен микс между балет и гимнастика. Включва в себе си уреди като топка, бухалки, ленти, обръчи. Знаем, че първото голямо състезание е било през 1940 година в СССР, а през 1963 се е провело първото световно първенство в Будапеща. И че в началото е имало музикален съпровод само от един инструмент, но днес е възможно съпроводът да е от симфоничен оркестър до death metal група (последното не се е случвало никога де, но ако аз поема художествената гимнастика това ще стане стандарт).

А сега да се върнем на мъжката художествена гимнастика. Тя носи името "ритмична гимнастика" и, за разлика от поразително изящната красота на женската художествена гимнастика, тук имаме динамични и акробатични изпълнения, които демонстрират мускулна сила и скорост.

Един от хората, изцяло пленени от тази енергична красота, е световноизвестният моден дизайнер Исей Мияке. Мияке открива мъжката художествена гимнастика през  2013 г., когато е дълбоко впечатлен от телевизионно представяне от екипа по художествена гимнастика на университета Аомори.

Тогава отборът на Аомори печели японското първенство по художествена гимнастика в продължение на четири години и Всеяпонското междууниверситетско първенство по художествена гимнастика в продължение на 11 поредни години, което го превръща в топ отбора на Япония. Мияке, който търси утеха след голямото земетресение в Източна Япония, вижда в младите спортисти лъч надежда за бъдещето.

Модният дизайнер Исей Мияке

Мъжката художествена гимнастика е голямата мечта на още един човек. Това е треньорът Наката Йошимицу.

Наката Йошимицу, старши треньор на отбора на Университета Аомори, мечтае да превърне мъжката художествена гимнастика в част от културата на Аомори.

Художествената гимнастика за мъже не е добре позната, а Международната федерация по гимнастика не признава спорта като състезателно спортно събитие.

Той дори отпада от Националния спортен фестивал в Япония през 2009 година. Наката, който е и е ръководител на Комитета по художествена гимнастика за мъже в Японската гимнастическа асоциация, полага всички усилия за развитието на спорта, докато продължава да обучава членовете на университетския екип, но, за съжаление, художествената гимнастика за хора, които пикаят прави в писоар, продължава да не се радва на признание.

Наката Йошимицу

III. Как двама мъже промотираха мъжката художествена гимнастика?

Ясно е, че съмишлениците рано или късно се събират.

В случая съмишлениците са двама - Исей Мияке и Наката Йошимицу.

Идеята за провеждане на публично представление събра модния дизайнер и треньора в екип.

Визията на Мияке е особена - вместо просто да представи спорта, той залага на по-свободен израз и пълноценно използване на физическата сила на изпълнителите, за да демонстрира възможностите на мъжката художествена гимнастика пред по-широка аудитория.

Костюмите на изпълнителите са оригинални творения на дизайнера от новата му линия Homme Plissé Issey Miyake.

Продуцент на събитието е Даниел Езралов, приятел на Мияке и световноизвестен хореограф и режисьор, който създаде церемонията по откриването на зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи, Русия.

Даниел Езралов

IV. 18 юли, 2013 година, залата на Национален стадион "Йойоги" - Токио

И така, спектакълът за популяризиране на художествената гимнастика за мъже се случва. Това става на 18 юли 2013 година, в залата на токийския стадион "Йойоги".

Събитието, събрало супер екип, е разграбено още с пускането на билетите - залата събира 2600 души.

За музиката, осветлението и заснемането на представлението са ангажирани артисти от най-висок клас. Зад кулисите събитието изглежда като модно ревю.

Огромно парче син материал, достатъчно голямо, за да покрие кръглия под с диаметър 40 метра, се носи в слабо осветеното пространство за представления. Гимнастиците дърпат материала, карайки го да се издува на вълни. След като балонът се издига в огромна сфера, подобно на водна маса, тя изведнъж се спуска като простор на океана.

Тогава гимнастиците се появяват като живот, излизащ от първичното море, и сцената се променя от тиха към активна. Публиката бързо е привлечена в света, замислен от Даниел Езралов, който казва, че иска гимнастиците да плуват и да се плискат като риби и делфини в „океана“.

В продължение на близо час публиката е прикована, гледайки програма, която съчетава оригиналните изпълнения, хореографирани специално за това събитие, със стандартните състезания на екипа по художествена гимнастика. Публиката е прехласната от високите скокове и умелите техники за преобръщане, както и от деликатните, артистични движения чак до върха на пръстите. Най-ослепителни са прецизните салта.

V. Какво се случва след спектакъла

Само месец след това шоу отборът на Аомори постигна своята дванадесета поредна победа на японското Междууниверситетско първенство по художествена гимнастика. Следват  шампионати по художествена гимнастика през ноември, последвани от публични изяви в Холандия и Германия през декември 2013 и януари 2014 г.

Именно успехите на японците в художествената мъжка гимнастика стават причина духът да изскочи от бутилката.

През 2018 година във Франция е създадена "Асоциация за равенството мъже - жени в художествената гимнастика". Основната цел на асоциацията е спортът да бъде включен в олимпийските игри в Париж през 2024 година. Мъжкото направление вече е признато, но все още не е олимпийски спорт.

Известната треньорка Ирина Винер започва да развива художествената гимнастика за мъже още през 2005 година. Тя работи в Япония.

През декември 2009 г. обаче спортът става официален в Русия. На конференцията за докладване на Всеруската федерация по художествена гимнастика (VFHG) всички представители единодушно гласуваха за създаване на отдел по мъжка художествена гимнастика. Александър Буклов стана негов куратор.

„Всичко придобива официални черти и ще отнеме няколко пъти по-сериозна работа, за да се чуе за нас и най-накрая да се разбере какъв вид спорт е това мъжката художествена гимнастика. Не искаме да се бъркаме с женската художествената гимнастика, така че да има някои "но" и предубедено или пренебрежително отношение" - каза Буклов.

„Академията Ирина Винер сега стартира нова програма - програма за цялостно и хармонично развитие чрез гимнастика, наречена "Звездни деца “. Набираме както момичета, така и момчета от три до дванадесет години“ - продължава той в свое интервю.

Към днешна дата свои отбори имат доста държави, сред които Русия, Япония, Австралия, Канада, Малайзия, Италия, САЩ, Корея, Мексико и Испания. И, както се казва, този спорт върви към своето признание в световен мащаб.

Дали това е красиво или не - оставям преценката на вас. В крайна сметка в балета няма само балерини. Има и балетисти.

Но в цялата история за художествената гимнастика и нейното популяризиране има една голяма поука. И тя е, че когато хората се обединяват в името на една кауза, тази кауза постепенно, кога бързо, кога не чак толкова бързо - се случва.

VI. Защо написах тази история?

Често гледам мачове от българското първенство. И по навик (възпитан съм в краен квартал в провинцията, роден съм преди половин век) наричам футболистите ни "балерини".

И сега, когато седнах да разуча историята на мъжката художествена гимнастика, си дадох сметка, че не съм прав. Балетът е сложно изкуство. Художествената гимнастика, която е наполовина балет, наполовина - акробатика - още по-сложно нещо.

Нямам право да наричам така хора, които не могат да уцелят топката, защото предната вечер са били в чалготеките.

Но не това е важното. Важното е, че всеки спорт има своята история. И че в началото всеки спорт е изглеждал ужасно за нас.

Все още се чудя кой, за Бога, би гледал кърлинг. Ама на, и кърлингът си има своите фенове и се радва на интерес в света.

С това завършвам. Ако някой ден поема Федерацията по художествена гимнастика, ще направя съчетание, изиграно от мъже, тежащи над 130 килограма. По музика на Графа  и Веско мАринов.

И тогава ще видите какво е болка...

А сега ви оставям с едно фамозно изпълнение. Махайте ракията. Изхвърлете сланината през балкона. Обличайте трикото, скъпи мъже, и започвайте тренировки!

Защото скоро ще ви изпитвам.

Източник: offnews.bg

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.