Лондонското Сити маха статуи на исторически личности, свързани с търговията с роби

Лондонското Сити маха статуи на исторически личности, свързани с търговията с роби
22-01-2021г.
19
Гост-автор

Лондонското Сити реши от средновековната сграда Гилдхол, церемониалния и административен център на района, да бъдат премахнати статуите на двама души, които символизират историческата роля на финансовия сектор в търговията с роби.

Решението е част от по-широкия дебат как Великобритания помни и представя историята си, допълва БТА.

През 2020 година заради движението "Животът на чернокожите има значение" въпросът предизвика спонтанното сваляне на статуята на търговец на роби в Бристол. След протестите корпорацията, управляваща т.нар. Квадратна миля във финансовото сърце на британската столица, създаде работна група за борба с расизма, която препоръча от Гилдхол да бъдат премахнати статуите на Уилям Бекфорд и Джон Кас.

Кас е бил депутат и търговец, участвал в трансатлантическата търговия с роби в началото на 18 век.

Бекфорд два пъти е бил кмет на Лондон през 18 век и е имал плантация в Ямайка, обработвана от роби.

Бурните протести от миналото лято накараха Англиканската църква, Банк ъв Ингланд (Bank of England), Оксфордския университет и други институции да започнат да обмислят как да се отнасят с историческото наследство като статуи на личности, участвали в робовладелчеството и колониализма.

Това предизвика недоволство от управляващата Консервативна партия. Премиерът Борис Джонсън обвини желаещите да свалят статуи, че участват в "една голяма лъжа, изкривяване на нашата история", като се опитват да "фотошопират" културното наследство.

Източник: "Труд"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.