Ковид-паспортът е решение, а не проблем

Ковид-паспортът е решение, а не проблем
22-01-2021г.
20
Гост-автор

Не това, което ни се случва, ни кара да страдаме. Страдаме от начина, по който възприемаме това, което ни се случва, или казано по-просто, реалността се формира от начина, по който виждаме ситуациите. В този ред на мисли дилемата, трябва ли да се въведе единен европейски имунизационен паспорт, разпъна като ластик европейката общност, след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи приемането на европейски сертификат за ваксинация за онези европейски граждани, които са ваксинирани. 

Според гръцкото предложение този ваксинационен паспорт (който ще бъде в печатна и електронна форма) ще позволи свободното движение на ваксинираните европейци в рамките на Европейския съюз и безпрепятствения им достъп до всички транспортни средства - самолети, кораби, влакове, или с една дума връща им Свободата.
Предложението направено от Гърция, цели рестартиране на гръцката икономика, чийто основен двигател е туризма и в Атина вярват, че такъв европейски паспорт значително ще улесни придвижването на туристи от Европа до гръцките плажове през лятото на 2021 г.

Предложението на Мицотакис бе приветствано от Европейската комисия и се очакваше да бъде обсъдено на следващата онлайн среща на върха.

Разбира се, въпросът не е елементарен, поради което никоя друга европейска държава не се осмели да хвърли тази карта на масата. Съществуват множество практически, правни, финансови, но и етични въпроси, които се бият помежду си. Първото и най-важно нещо, което трябва да се реши, е морално и юридически правилно ли е да се разделят гражданите на две категории. Ваксинирани и неваксинирани, тъй като това очевидно е разделяне, и противоречи ли един такъв паспорт на принципа за равенство на гражданите, който е основен европейски принцип?!

Защитниците на паспорта твърдят, че принципът на равенство не е нарушен. Според тях, този, който няма паспорт, няма да бъде лишен от права, нито ще му бъде отказан достъп до каквито и да било транспортни средства или придвижване между държави. Тези хора просто ще продължат да спазват действащите мерки, т.е. да представят отрицателен тест на Covid-19 и ще бъдат поставени под карантина, ако идват от обременени райони. Тези мерки вече са въведени и никой не твърди, че представляват морално извращение или нарушение на принципа на равенство.

Това, което се променя със съществуването на ваксинационен паспорт, е улесняване на ваксинираните и преодоляване на ограничения и пречки. Следователно с паспорта не се налагат допълнителни ограничения, а напротив, някои от тези ограничения просто отпадат, защото няма нужда да се спазват.

Освен правния и етичен въпрос, има и някои практически такива. Европейският съюз никога не се е движил с висока скорост, когато взема решения относно всички свои държави-членки. Действа единодушно, докато се постигне консенсус без изключение. Така че, за да има общоприето решение, са необходими дълги преговори, които често отнемат месеци или дори години. Същото важи и за гръцкото предложение. Германия, вече изрази възражение и счита, че този документ не е толкова необходим, както например смятат туристическите страни от Южна Европа. Възражението на Берлин ще бъде обсъдено на онлайн срещата на върха, но ще разгневи европейския юг, които интерпретират германската позиция като опит да задържи европейските туристи в своите страни за 2021 г., и стимулира националните икономики на север.

В същото време гърците смятат, че ако няма единен европейски паспорт, ще настъпи хаос, тъй като всяка държава ще издаде своя хартия за ваксинация и всяка частна или държавна компания ще определи свои правила за това кой може да използва нейните услуги. Хаос, който ще усложни свободното придвижване в ЕС, от което не само гръцката, а европейската икономика ще пострадат. При такава ситуация ще има "вероятни непредвидени проблеми и последици", които никой не може да прогнозира и управлява, а туристическите коридори ще бъдат задръстени.

  Автор: Бойка Атанасова
  Източник: Труд
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.