Зимата се връща със страшна сила, иде арктически студ

Зимата се връща със страшна сила, иде арктически студ
25-01-2021г.
20
Лентата

След пролетните дни през уикенда, зимата се завръща със страшна сила във вторник, категорични са синоптиците.

Студен въздух от арктическите ширини идва от северозапад и ще обхване почти цялата страна.

Снеговалежите ще започнат още тази нощ и призори във вторник в северозападната част на страната. До обяд ще обхванат в различна степен Западна и Северна България.

В източните райони на страната ще завали дъжд, който по-късно с падането на температурите ще премине в сняг.Интензивен снеговалеж се очаква в по-късните часове във вторник и в нощта срещу сряда, когато студеният въздух ще обхване дори Черноморието.

В сряда преди обяд от запад на изток валежите ще започнат да намаляват и да спират. Най-късно това ще се случи в Североизточна България.

Има условия в следващите 48 часа да се натрупа снежната покривка около и над 20 сантиметра в Предбалкана, котловините южно от Балкана, в Североизточна България. На югоизток ще се излее солидно количество дъжд. В някои райони на областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали метеорологичните модели предвиждат до 80-100 литра на квадратен метър за двата дни.

Температурите ще паднат осезаемо от сряда до петък. Дневните ще се колебаят около нулата, а сутрин и вечер – в интервала минус 5 – минус 10 в някои райони.

 

В планините снеговалежите ще са обилни в масивите на Югозапад, в Стара планина и Родопите. Вторник вечерта се очакват снеговалежи и на изток – в Странжда и Сакар. По планинските проходи и пътища са възможни усложнения в трафика.

Вятърът ще създава предпоставки за навявания, ниските температури – за обледеняване, предупредиха от Пътна полиция по време на брифинг. Шофьорите да карат внимателно и да тръгват на път само ако е необходимо и са подготвени за зимни условия, апелират властите.

Очаква се динамична обстановка по пътищата. Предвижда се, ако ситуацията го наложи, да се затварят проходи, като от МВР успокояват, че има достатъчно екипи в готовност за пренасочване на движението.

Източник: onovini.eu

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.