ПРОБЛЕМЪТ С НАРОДА

ПРОБЛЕМЪТ С НАРОДА
05-03-2021г.
22
Мартин Карбовски

Преди години имаше много вицове за английската кралица. Пораждането на вицове е теория на хаоса - защо като деца се подигравахме на Елизабет, не знам откъде дойде.

Днес гледам биографичен филм за Елизабет и съм ужасЕн.

В този филм никой не се подиграва на кралицата. Но още по-ужасното е - никой не се подмазва на кралицата.

Напротив, във висок стил разговор спорят с нея, тя отстъпва, без да губи достолепие. Как става това, аз такива разговори на български не съм виждал никога. У нас се подмазват ужасно. Това е проблемът с народа. И с интелигенцията, и с творците, и с най-нищите духом.

Ужасно, крещящо, унизително се подмазваме. На “знаете кого”.

Преди време си записах как една жена каза на ББ след като го поздрави с ръкостискане - “няма, каза жената, да си мия ръцете сега!”. В Пампорово ли беше случката?

Днес един човек взе едно сако, дадоха му го с нелогичен жест, нито му беше студено, нито сакото има история. Обаче днес човекът, получил сакото казва, че щял да си го “носи като баровец”. Явно за това е мечтал.

Явно това те прави баровец - като носиш дрехата на Падишаха. Ужас. Можеше ли човекът да откаже сакото? Нагласена работа ли е? Ако работата е нагласена означава, че подмазването вече не е роля. А е институция. Защо се подмазваме?

Всички беди идват от това, че не спорим с Падишаха. Никога не спорим. А вече не можем и да го срещнем, всяка среща с него явно е репетирана.

Имам спомен от детството, чел съм някъде как богатият турски бей дава на българина една меджидия и му казва - “за мой хатър, да почерпиш раята”. Българинът отказва с думите “не ща бей, не ти ща парата, и с нея и без нея раята ще живее...”

Каква глупава книга съм чел - не знам. Но спрете да се подмазвате. Спрете се, децата гледат.

Децата гледат и разбират - проблеми много, но това вече си е проблем с народа.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.