Няколко важни въпроси към папата

Няколко важни въпроси към папата
05-03-2021г.
13
Гост-автор
Вероятно сте чули, че папата в момента е на историческо посещение в Ирак. Определят посещението му като опасно начинание. Моите въпроси обаче към папата са следните:
- Къде беше папата през всички тези години и защо не си отвори устата нито веднъж за християните в Близкия изток, където е най-старата християнска общност? Къде беше, когато в Ирак християните от 1,5 милиона се стопиха до под 200 хиляди след инвазията на САЩ и които десетилетие тихо бяха изчистени от собствените им земи? Що не отправи тогава призиви за помощ и не разкритикува виновниците за този хаос?
- Що не се обади нито веднъж за християните в Сирия, които от 3 милиона вече са под 1 милион? Всъщност единственият път, когато си отвори устата и прати делегация в Сирия е за да изрази притеснението си за хората в областта Идлеб! (https://english.alarabiya.net/…/Pope-Francis-s-envoy-tells…) Същият Идлеб, официално управляван от групи на Ал-Кайда, където е наложен тотален шериат, и откъдето всички християни бяха изгонени или избити. От същият Идлеб, откъдето джихадистите редовно нападаха най-големите християнски градове в Сирия - Махарде и Скелбие, но забележете. Нито дума за тях, а папата иска помощ за останалите джихадисти в Идлеб! Къде беше критиката му за Запад и въоръжаването на очевадни радикали, които унищожиха църкви, сред които и най-стария олтар в света (в Маалюла)? Що не каза, че единствените християни, които са под закрила, са на правителствени територии? Ако не е така нека посочи едно християнско село, оцеляло в при "умерените" бунтовници-ислямисти?
- Къде беше папата, когато в Египет редовно християнки (копти) биват отвличани и насилствено омъжвани за мюсюлмани? (https://www.jpost.com/…/egypts-silent-epidemic-of-kidnapped…)? И където коптите са поставени в тежки условия?
-Що не си отвори устата папата, когато азербайджански и наети от Ердоган радикали се гавреха с арменски храмове и гробници в Арцах? И когато снимаха с камери как обезглавяват арменски момчета?
Няма да се спирам пред всички останали трагедии, които сполетяха най-старите християнски общности.
Но католическите водачи и лидери освен, че опипваха момченца, друго успяха ли да свършат през последното десетилетие, та сега с трепет и плам зоват за мир в Близкия изток? След дъжд качулка.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.