Алек Болдуин в двубой с #metoo

Алек Болдуин в двубой с #metoo
07-03-2021г.
39
Гост-автор

Миналата седмица актьорът Алек Болдуин се изказа в защита на Уди Алън след премиерата на „Алън срещу Фароу“. Документалният филм в четири части на HBO  разследва твърдението, че известният режисьор е тормозил сексуално 7-годишната си приемна дъщеря, Дилън Фароу, на тавана на техния провинциален дом в Кънектикът на 4 август 1992 г.

Обвиненията срещу Уди Алън се появиха за първи път през 1992 г. по време на публичната му раздяла с Миа Фароу. Дилън Фароу (осиновена като бебе от Миа и Уди Алън) твърди, че осиновителят ѝ я е насилвал сексуално, когато е била на 7 години. Тя и Фароу участват в документалния филм, озаглавен "Алън срещу Фароу" (у нас е по HBO Go) и споделят подробности за предполагаемото насилие. Алън, който винаги е отричал обвиненията срещу него, също се появява във филма, но твърди,  че това е станало без неговото съгласие.

Миналата седмица Болдуин избра  Туитър, за да сподели със своите стотици хиляди последователи недвусмислената си подкрепа за режисьора, с когото е работил във филми като „Син Жасмин“ и „На Рим с любов“:

 

„На кого са необходими съдебни зали или върховенство на закона, когато имаме съдебни процеси в медиите?“, написа Болдуин, като добави и статия за сериала. 

Болдуин се включи в защитата на Алън в социалните мрежи в деня сред премиерата на „Алън срещу Фароу“, така че изглежда, е решил да се произнесе за сериала, след като е гледал само първия епизод. Документалният сериал включва не само показания на Дилън, Миа и Ронан Фароу, но и интервюта със съседи, семейни приятели, градски и държавни служители, включително и куп непоказвани досега публично документи - както и аудио  записи на телефонни разговори между Уди и Миа.

Режисьорите на поредицата, Кърби Дик и Ейми Зиринг, бяха изненадани от думите на Болдуин за „съдебен процес в медиите“, разказва изданието The Daily Beast.  "Как може да говори така? Още не е видял всичко", казва Зиринг. "Мисля, че процесът в медиите се е случил през последните три десетилетия. Нека видим кой е съден и кой е осъден. Той трябва първо да гледа целия  сериал; и второ — да разгледа ролята, която медиите изиграха в разпространението на увъртания вместо истини, без да проверят фактите; и трета — да осъди Миа Фароу — и след това да говори с нас за съдебен процес в медиите."  

Как Алън използва медиите срещу Фароу след обвинението срещу него — върху това е фокусът в третия епизод на „Алън срещу Фароу“, чиято премиера е в неделя (у нас в понеделник). Веднага след новината, че Алън е разследван от полицията, той свиква  пресконференция в хотел "Плаза" в Манхатън, където обявява любовта си към дъщерята на Фароу - Сун И, която по това.време е в колеж, и обвинява  Фароу, че е измислила обвинението срещу него, за да му отмъсти, е ѝ изневерява с дъщеря ѝ — въпреки че не Фароу, а педиатърът на Дилън независимо е докладвал  за подозренията си на полицията.  

След пресконференцията  Алън дава интервюта за „Тайм“, „Нюзуик“ и „Пийпъл“ , а по телевизията – за „60 Minutes“.  По това време Миа Фароу не е давала интервюта и казва, че е искала да избегне всякаква публичност по темата заради децата си. 

В резултат от нейната позиция, разказът на Алън се утвърди  в медиите, а оттам и в общественото съзнание, превръщайки Фароу в синоним на отмъстителната, зарязана жена — обяснява Дик. — Миа избра да не говори с медиите, защото знаеше, че това само ще засили   интереса им и травмиращия ефект върху семейството ѝ— казва Зиринг. Но докато тя мълчеше Уди Алън, направи история публично достояние. Не Миа, а Алън свика първата пресконференция, той се появи на кориците на големите списания и по телевизиятаЕдва сега Мия за първи път говори надълго и нашироко пред  камера по този въпрос"

Болдуин никога не е бил фен на #MeToo.  Още през 2017 г. той напусна за кратко Туитър, след след като получи много несъгласия, заради критиките си срещу една от предполагаемите жертви на Харви Уайнстийн.  Той нападна Макгоуан, че е постигнала финансово споразумение с филмовия магнат.  В по-късно интервю Болдуин се оплака на журналистката Мегън Кели, че движението #MeToo обвинява невинни мъже и се пошегува, че вече не може да разбере кога съпругата му Хилария Болдуин – го докосва „подходящо“ и кога "неподходящо". 

В сряда вечерта актьорът обяви, че отново се отказва от Туитър, „този път завинаги“, наричайки го място, където „всички задници в Съединените щати и извън тях отиват, за да получат дипломите си по „задничество“.

Кадър от документалния сериал - Миа Фароу с децата си Ронан (вляво) и Дилън.

 

Източник: в. Сега

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.