Актуално
Този въпрос беше повдигнат в интервю за документалния филм "Франческо", чиято премиера беше на Международния филмов фестивал в Рим. „Хомосексуалистите имат право да живеят в семейство. Те са Божи чеда. Законите за гражданските съюзи трябва да важат и за тях”, заяви ръководителят на Католическата църква.
Длъжността задължава. Папата подкрепи еднополовите граждански съюзи

Лентата | 07/03/2021

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

/Поглед.инфо/ Папа Франциск подкрепи еднополовите граждански съюзи. Този въпрос беше повдигнат в интервю за документалния филм "Франческо", чиято премиера беше на Международния филмов фестивал в Рим. „Хомосексуалистите имат право да живеят в семейство. Те са Божи чеда. Законите за гражданските съюзи трябва да важат и за тях”, заяви ръководителят на Католическата църква.

Франциск вече се обяви в полза на еднополовите граждански съюзи като алтернатива на хомосексуалните бракове, които той категорично осъди. Тогава Хорхе Марио Берголио, бъдещият папа, е архиепископ на Буенос Айрес. Като понтифик прави такова изявление за първи път.

В Италия еднополовите граждански съюзи бяха легализирани през 2016 г. по настояване на Европейския съд по правата на човека. Католически организации и консервативни партии активно се противопоставиха на това. През същата година папа Франциск заяви, че хомосексуалистите заслужават уважение и не трябва да бъдат дискриминирани.

Превод: В. Сергеев

 Други статии от този авторКоментари