Ексклузивно: Най-известната жена, жертва на генитално осакатяване Варис Дирие в единственото й интервю за българска медия.

Ексклузивно: Най-известната жена, жертва на генитално осакатяване Варис Дирие в единственото й интервю за българска медия.
07-03-2012г.
710
Надя Теодосиева

Жестокият ритуал, разказан от първо лице само в WWW.LENTATA.COM

Сомалийка, момиче-номад, супермодел, писател, активист. Или най-известната обрязана жена  в света. Името й е Варис Дирие (в превод: Пустинно цвете), а животът й прилича на художествена измислица. Но не е.


Изключителна жена, която успява да преодолее психологическите и културни бариери и да разкаже персоналната си трагедия пред целия свят, за да може едно издевателство да спре да се случва. Женското генитално осакатяване не съществува като термин в публичното пространство преди Варис Дирие да разкаже за него през 1996 г. в интервю за английско списание. В следствие на това през 1997 г., Кофи Анан я назначава за специален посланик на ООН, отговарящ  за премахването на FGM* (female genital mutilation или женско генитално осакатяване).
По данни на Световната здравна организация повече от 130 милиона момичета и жени са преминали през някаква форма на FGM. Обрязването се извършва в Близкия Изток и Азия, но е  най-разпространено в Африка. В Сомалия – родината на Варис Дирие процедурата е извършена на около 98% от женското население. Самата Варис преживява най-крайната форма, наречена инфибулация, в която чрез отрязване се премахват всички външни полови органи, след което влагалището се зашива, като се оставя миниатюрен и често недостатъчен отвор, за преминаването на телесни течности. Процедурата се извършва в примитивни и нехигиенични условия, без анестезия. Момичетата и жените подложени на FGM понасят нетърпими болки. Често се срещат краткосрочни и дългосрочни усложнения, понякога манипулацията води дори до смъртта на обрязаната.

[

Дирие е едно от 12 деца в голямо номадско семейство. Родена е след 1960, но точната й възраст е неизвестна, тъй като рождени архиви няма. В ранните си тийнейджърски години Варис успява да избяга от вкъщи, за да осуети  продажбата й и уреден брак с 60-годишен сомалиец.  В крайна сметка след огромни перипетии успява да стигне до Лондон, за да служи като прислужница в дома на чичо, който започва мандат като посланик там. След приключване на мандата му тя избира да остане в Лондон незаконно. Тя е неграмотна, но успява да намери работа в кухнята на ресторант за бързо хранене. През 1983 г. се свързва с фотограф, който по-рано я е забелязал на улицата. Той дава старт на кариерата й на модел. Варис започва да дефилира в Париж, Милано и Ню Йорк и снима корици на световни списания като Elle, Glamour, Vogue. През 1987 г. Дирие става лице на календара на Пирели. А десет години по-късно вече е посланик на ООН. През 2002 г. тя създава организация базирана във Виена - Waris Dirie фондация, чрез която се бори в световен мащаб за премахването на гениталното осакатяване.
На 5 март 2008, Варис изчезва в Брюксел, намерена е от полицията след 3 дни. Нейното отвличане се случва седмица, след като френската полиция открива тялото на друга бивша африканска манекенка, която е част от кампанията срещу гениталното осакатяване на жени. Нейното тяло е открито в река Сена, Париж.
Женското генитално осакатяване се извършва и до днес. Над 6000 момичета стават жертва на зверската манипулация ежедневно.

[

Няма точно определтермин за женското генитално осакатяване в моята страна. Точно затова искам да ми обясниш какво точно значи и защо все още се практикува по света?
Женското генитално обрязване е пагубна операция, при която женските полови органи се премахват цялостно или частично  с цел да се унищожи сексуалното чувство на жената. Това е най-жестоката форма на потискане на жените. Гениталното обрязване не носи никакви ползи за здравето, а се отразява на жените, както физически, така  и психически.
Общности и племена извършват това обрязване по различни причини - някои от тях вярват, че женските гениталии са мръсни и трябва да бъдат премахнати  Други смятат, че това е традиция или религия и не могат да си представят жените „необрязани”, защото иначе са „мръсни”.

Но нека да кажа ясно: женското генитално обрязване не е част от културата или религията! Това е нарушение на човешките права. Това е изтезание, което трябва да спре! Най-големият проблем в Африка и основната причина това да продължава да се случва е липсата на образование и липсата на уважение към жените!


Кога и как това се е случи с теб? Какво ти обясни майка ти тогава?
Случи се, когато бях на около 5-годишна. Един ден много рано сутринта майка ми, заедно с други две жени ме отведе далеч  от селото, зад едни храсти. Хванаха ме и ме  държаха много здраво, за не мърдам  и след това една жена започна да реже гениталиите ми  с острието на бръснач. Това беше най-лошият момент в живота ми. Веднага разбрах, че това, което ми правят не е редно.Чувствах се унизена и малтретирана.

Майка ми не ми обясни какво точно ще се случи, беше ми  казала, че това е нещо, през което всяко момиче трябва да мине и че след това ще се превърна в достойна жена.
Какви са физическите и психологически проблеми, които FGM  причинаява на една жена? Може ли да предизвика смърт, инфекции или нещо, от което тя ще страда с години?

Съществуват сериозни физически  и психологическите последици от FGM и те влияят на момичета и жените през целия им живот. Самата процедура е изключително болезнена и травматизираща поради нехигиеничните условия, в които се провежда. Понякога се появяват и допълнителни усложнения, като прекомерно кървене, например. Някои деца умират от процедурата, както се случи с една от сестрите ми и с братовчедка ми.

Жените, преживели FGM, често страдат от депресия, постоянно се връщат към този момент и имат кошмари. При тях съществува висок риск при раждането на деца и страдат от хронични болки и възпаления. Трудно създават интимна близост с хора, изобщо – непълноценни са.



Има ли все още жени в Африка, които вярват, че това е правилното нещо, което  трябва да се случва?
За съжаление, отговорът е „да". Жените все още смятат, че те правят най-доброто за дъщерите си, защото в обществото, в което са израснали, всички жени са генитално осакатени. Много от тях смятат, че целият свят практикува метода на обрязването. Ето защо, смятам, че образованието играе изключително важна роля в изкореняването на тази практика.

Кога разбра, че не всяка жена в света е претърпяла това, което се е случило на теб? Кога разбира, че това не е правилно?
Беше по време на пребиваването ми в Англия, тогава за пръв път осъзнах, че не всички жени са обрязани. Бях шокирана, но и в същото време облекчена. Облекчена, защото до този момент, всички жени, които познавах бяха обрязани. Те също знаеха,  че не е редно. Аз също знаех, че срещу мен е извършено престъпление, че е грешно и когато разбрах, че има общества, в които жените не са обрязани, бях облекчена.

Как FGM влияе на интимния живот на жената и на  контактите с противоположния пол?

Това е жестока намеса в  живота, в ежедневието на жената във всеки един аспект. И в интимната сфера, естествено.


Какво мислят  хората от Сомалия за Варис Дирие? Дали те харесват, възхищават ли ти се или ...?

Когато се върна в Сомалия и започна да говоря на жените  за FGM те винаги ме питат: „Искаш да кажеш,  че ти остави камилите, за да отидеш да живееш в света на белите?” А аз им отговарям:  „Да, аз го направих, направих го по собствено желание и по моя начин. И постъпих правилно”...

Каква е световната статистиката за FGM в момента? И в Африка?
Смята се, че около 150 милиона жени и момичета по света са засегнати от FGM. Приблизително 30% от момичетата и жените умират в резултат, че са жертви на това „осакатяване”. Това са само приблизителни стойности, разбира се, а за съжаление реалността често е много по-лоша.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.