Германски депутат: "България се нуждае от стабилно правителство"

Германски депутат:
09-04-2021г.
21
Гост-автор

ДВ: Господин Мюлер, в последния ни разговор през август 2020 Вие окуражихте протестиращите в България в тяхната борба срещу корупцията, за повече демокрация и върховенство на закона. Дали след изборите в неделя България вече е по-близо до тези цели?

Д. Мюлер: Все още е трудно да се прецени. Аз във всички случаи се радвам, че изборите във висока степен бяха честни и преминаха спокойно. Резултатите от изборите отразяват именно това желание за промяна, настойчивостта и многобройните искания, които тогава издигнаха демонстрантите. Неслучайно в новия парламент ще бъдат представени три партии на протеста.

ДВ: Знаете, че партията "Има такъв народ" на шоумена Слави Трифонов стана втора политическа сила. Вече сме виждали такива явления - Бепе Грило в Италия, Зеленски в Украйна. Смятате ли, че сме свидетели на някаква нова тенденция?

Д. Мюлер: Аз съм представител на една стара и утвърдена партия, но и в Германия се случват подобни неща: в Европейскя парламент има представители на германската "Партията", която също е сатиричен проект. Но така е в демокрацията, трябва да приемем тези факти. Не виждам точно нова тенденция, става дума за популярни личности, които са добре познати в обществото и то е склонно да им гласува доверие. Нека да се надяваме, че те ще се справят с възложената им отговорност.

ДВ: В момента сякаш няма изгледи скоро да бъде сформирано правителство в България. Какво според Вас е по-добре за страната: ново правителство или нови избори?

Д. Мюлер: Лично аз се надявам, че ще има ново правителство, защото не вярвам, че едни нови избори ще доведат до много променен резултат. Ще трябва да изчакаме. Прочетох за предложението на Борисов да се състави експертно правителство - това също е интересна идея. Очакват ни вълнуващи дни.

ДВ: Прочели сте за това предложение и очевидно следите как германските медии отразяват положението в България. Тези медии често отправят критики, понякога дори остри критики срещу Борисов и неговата партия ГЕРБ: съгласни ли сте Вие с тези критики?

Д. Мюлер: Радвам се, че германските медии и дори местните вестници информират за изборите в България. Това отчасти се обяснява и с връзките между Германия, между Източна Германия и България в миналото. Не искам да давам ценностни оценки. Разбира се, има критични статии, това им е работата на медиите. Те пишат, че резултатите от изборите ще затруднят сформирането на ново правителство, а лично на мен ми е много приятно, че пишат толкова сериозно и задълбочено и бързо реагират на актуалните новини от България.

ДВ: Вие сте депутат от Социалдемократическата партия, но въпреки това да Ви попитам  - смятате ли, че ЕНП и германските ХДС/ХСС и занапред ще подкрепят Борисов и ГЕРБ?

Д. Мюлер: За мен това наистина е много труден въпрос. Вие видяхте как се развиха събитията с Унгария, с Орбан и неговата партия "Фидес". За ЕНП справянето с тази ситуация беше много трудно. Може би нещо подобно ще бъде и с Борисов и с ГЕРБ - докато решат как да бъде оценена ситуацията. Не смятам обаче, че ще има бърза реакция или бързо решение. Но за това трябва да питате моите колеги (от ЕНП – бел. ред.)

ДВ: Добре, тогава кажете за БСП, заедно с която ГСДП членува в една и съща парламентарна група в Европейския парламент. Как оценявате резултата на БСП на тези избори - третото място е доста необичайно за една голяма партия?

Д. Мюлер: Да, няма какво да говорим: много лош резултат, голямо поражение. Ако правилно разчитам числата, БСП е изгубила най-много гласове в сравнение с останалите. През последните години БСП следваше един малко безразличен курс и навярно изборният резултат отразява точно това. Но така е на демократични избори - БСП трябва да се примири с резултата и да се опита да извлече най-доброто от него.

ДВ: Г-н Мюлер, вие много добре познавате страната, хората, политическата обстановка. Кои според Вас са най-важните задачи пред България днес?

Д. Мюлер: Темата, за която всички говорят поне от миналата година, е корупцията. Ясно е, че България има нуждае от стабилна държавна система, а гражданите трябва да могат да се доверят на правителството и на администрацията. На второ място - борбата срещу пандемията, която е големият проблем в цяла Европа. Пита се освен това какво място в бъдеще ще заеме България в ЕС, как ще работи в ЕС, как ще участва във взимането на общи решения. Това е изключително важен въпрос, защото на България ще ѝ трябват много, много пари от фондовете, за да се пребори с пандемията. С две думи - България е изправена пред огромни задачи, поради което от моя гледна точка се нуждае от стабилно правителство, колкото и неизгодни да са изходните позиции за това.

***

Източник: DW

Българската редакция на ДВ потърси мнения и становища за изборите в България и от други представители на законодателната и изпълнителната власт в Германия, които се надяваме да ви предложим през идните дни.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.