Това да накараш хората да не ядат хляб е дяволска работа

Това да накараш хората да не ядат хляб е дяволска работа
14-04-2021г.
84
Гост-автор

ЗА КВАСА В ТЕСТОТО И ЗА ХЛЯБА,
ПРОИЗЛИЗАЩ ОТ ТОЗИ КВАС

ЗА КАКВО СИ МИСЛИТЕ?

Ако знаехте... мисля си за много неща; но не умея да се изразявам добре.

(зная ли, може и затова от Сливенска Митрополия да са ме пратили в толкова малка енория).

Затова гледам много-много да не се изразявам.

А и мама навремето казваше, че трябва онова, което ми пълни главата, да гледам много-много да не ми излиза от устата (всъщност, не помня дали мама го казваше, или го бях прочел в някаква книжка).

Та, за хляба...

Пълна измислица е, че от хляба се пълнее. Това да накараш хората да не ядат хляб, е дяволска работа (това пък го казваше май баба).

Разбира се, като говоря за хляб, имам предвид качествения, истинския хляб - квасения хляб (вижте на снимката). Това е част от просфора, която дояждам. Направена с квас.

Слава на Бога, успявам да се храня само с квасен хляб (в смисъл, да не ям хляб с мая)! По възможност направен от жена ми. Тя е виртуоз на кваса (най-силния ми аргумент при избирането и за моя съпруга ).

И виждате, че не съм дебел. Или, може би, има и различни мнения по въпроса?...

(да знаете, че много-много не си падам по различните мнения )

Онова, което е качествено, никога не може да е вредно за човека. А е качествено това, което е истинско. Само Истината е качествена. Всичко друго, което не е от Истината, е вредно и може да бъде гибелно за човека. Затова, едно от най-важните неща, които трябва да поставяме на първо място в живота си, е да търсим Истината, да Я изучаваме и да се учим да ходим в светлината на Нейните стъпки. И това важи, както за малките неща (за хляба), така и за големите (за нравствеността, морала).

Трябва да превърнем Истината в критерий за всичко, което осмисля нашия живот. Само така, ще можем да дадем на живота си нужното му КАЧЕСТВО. Разбира се, ние (поначало) трябва да узнаем Коя (Кой) е Истината. Или Какво е Истината. Всичко това е свързано с духовно разсъждение, с духовно напрежение на мисълта ни, с духовно навлизане вътре в себе си: това е духовното дело, което трябва да извършваме и, което трябва да бъде главното дело на нашия живот, защото всичко друго, което определя живота ни, е второстепенно и (всъщност) се формира правилно (качествено), когато го поставяме в светлината, или в контекста на главното в дейността ни (което е познаването на Истината). Тогава именно, ще можем да му придадем и нужния блясък, сила, жизненост. Тогава ще можем да му придадем смисъл, да го изпълним с истина.

И така, нека вземем пример от хляба. Търсете кваса, истината в хляба, за да е качествена храната на трапезата ви и вие да бъдете сити и здрави. Господ да ви дарява с това! Така и от Господа, Който е Квасът на живота, замесен в първоначалната материя, от която произлязли всички дървета и всичко онова, което е от земята и е за (телесна) храна на човека, така и от Него е всяка правда и всяка истина, с които се храни и засища духът на човека, за да е здрав и изпълнен с благост, за да е изпълнен с любов, нежност и мир, които са щемпъл на божественото в човека и са този скиптър, с който човекът е благословен и овластен от Бога да управлява творението. 

   Автор: Свещ. Серафим Бармуков, фб

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.