Проф. Топалов: Властта мълчи за идеята 14 април да стане официален ден на Раковски

Проф. Топалов: Властта мълчи за идеята 14 април да стане официален ден на Раковски
14-04-2021г.
24
Гост-автор
Раковски създаде държавност преди държавата, Раковски създаде България преди да я има като държава. Той беше първият, който създаде идеята за правителство, за армия и ги създаде, идеята за закони и ги създаде, идеята за наука и я създаде; създаде публицистиката, създаде революционната поезия, с което постави голямото начало на тези жанрове в нашата литература.
 
Това каза проф. Кирил Топалов, председател на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“ в своето слово пред паметника на революционера в Борисовата градина, по случай 200 години от рождението на Георги Раковски.

„Това, за което той се е борел продължава, продължавало е и продължава да бъде задача пред българското общество – да се пази българското, да се пази българският интерес преди всеки друг, да общуваме със своите съседи, но да не им позволяваме да нарушават нашите интереси. Раковски е доказал това с творчеството си, с живота си, с гибелта си, защото той единствен от всички големи революционери не загива, а умира, но фактически, той загива защото тази смърт го постига заради неговия живот“, каза още той.

Проф. Топалов обяви, че преди два месеца, асоциацията, която съществува от 25 години, е предложила на президента, министър-председателя, парламента този ден да бъде официално обявен за ден на Раковски.

„Както имаме ден на Ботев, ден на Левски, така трябва да има ден и на този, който ги е създал, на първия измежду първите. Да бъде обявен за официален празник, работен, но ден на Раковски. Дължим това пред паметта на Раковски“, коментира той и подчерта, че хиляди хора подкрепят идеята им, пише БГНЕС.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.