Картел или стачката на умиращите

Картел или стачката на умиращите
25-03-2012г.
65
Мартин Карбовски

Лъжи на живеенето, лъжи на умирането
От Мартин Карбовски
 

Обади ми се един човек – иска да правим филм за него.  Каза ми: умирам. И докато умирам седя пред едно яйце и едно хапче. Правя всекидневния си избор да живея. Яйцата ми за забранени от докторите. Но дори и да спестя от яйца, парите не ми стигат за хапчето.


Яйцата са част от лъжите на живеенето. Те не са проблем. Достатъчно е да спрете да ядете яйца два дни . 7 милиона спират да купуват яйца два дни и яйцата стават 6 стотинки. Просто е.

Лъжите на умирането обаче са проблем. Как да направя филм за Умиращия Човек, който ако не си купи хапчето, наистина ще си отиде след два дни? Как да кажа на човека – спри да купуваш хапчета два дни и хапчетата ще поевтинеят?! Не става. И филм не става. Кой се интересува от Умиращия човек, който ще умре след  два дни защото не е имал пари за хапче? Никой. Я по-добре да му дам пари за хапчето. Но ще му дам само за днешната доза. За утре ще се оправя сам. Реално помогнах на човека да живее три дни повече. Но и реално помогнах друг човек да забогатее за моя сметка и за сметка на мъката на Умиращия  трети.

Повтарям въпроса – кой се интересува от човек, който ще умре след два дни? Би трябвало да има такъв човек. И това е Продавачът на Хапчето. Както при яйцата – не е аптеката, а всъщност се оказва : назначеният КАРТЕЛ.

В журналистиката всеки ден се правят репортажи как у нас хапчетата са по-скъпи от същите в съседни страни. Преди седмица гръмна същият материал, който реално е упражнение за стажанти. И после замря. Софарма ще намали със стотинки два три блистера и ще поговори за благотворителност.  Това ли трябваше да стане? Ебаси хитрото.

Никой не пита – защо една единствена фирма у нас продава повечето лекарства? Никой не пита как се ценообразуват лекарства. Със сложни думи едно просто министерство заглавичква хора, които ги боли. Истината е проста – картелът на хапчетата в тази страна е назначен от правителството. Назначен е от предишни правителства и днес се опитва да се разбере със сегашното правителство. Картелът се опитва да мине със едно „намаляване“ на цените на някои лекарства. Но проблемът не е в цените. Проблемът е в картела. И в Продавача на хапчето. И в Умиращия човек. Умиращите не правят стачки. И от това се възползва Продавачът.

Твърде сложно ли е да обясниш на българите, че само една фирма продава лекарства и затова са скъпи? Твърде тъпи ли са българите да не разберат, че със благородни жестове нещата няма да се оправят? И твърде гьонсурат ли е картелния Продавач на Хапчета, за да се опита да не види, че продава най-скъпите препарати на най-старата и най-болна нация на планетата?

Безсилен гняв изпитвам, когато малък човек пострада от голям човек. Когато виждам, че нещата са направени нарочно малките да ги боли.  Дете от мъж. Жена от съпруг. Гражданин от властта.  Беден от богат. Когато беден плаче от богат, това не е повод за революция. Това е повод за отмъщение. Ако не тук, някъде горе. Ако не ние, някой си друг Господ.

Така казват старите хора. Да чакаме Господ да накаже Продавача на Хапчета? Ебаси тъпото.

Преди време поканих Огнян Донев да говорим за тези неща в предаването ми в Нова телевизия. Да не би пък някой да заблуждава умиращите хора, че хапчетата им са доста по-скъпи от тези на умиращите в други страни?!

Донев отказа или отложи. Картелът често се държи като виновен политик.

А безсилният гняв трябва да се превърне във въпроси. Въпроси и към това правителство, което разрешава картела на хапчетата да продължава. Разрешава картелът да назначава заместник министри. Разрешава хора на картела вътре в министерството да определят парите за лекарства. Най-страшното за една бедна държава е правителството да е приятел на картела. И това ще се разбере следващите дни.

Само не знам дали следващите дни човекът, който иска да се направи филм за него и неговото хапче, ще бъде жив. Но ето какво отвърна Умиращият човек, като му казах това – каза: Ако умра, направете филм за Картела.

Всъщност, да. За това филм трябва да има, няма как.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.