Нещо като мед, нещо като катран, нещо като лъжица

Нещо като мед, нещо като катран, нещо като лъжица
21-03-2012г.
74
Мартин Карбовски

Те имат по-добър имидж от нас. Те са подобни на нашата страни, но не дават парите от данъкоплатците си на лобистки фирми с неясна ефективност. Те рекламират скъпо държавата си. И берат плодове.



Турция се е заиграла със знамето си. Ползва полумесеца, който с една чертичка отгоре е знак за включване, знакът „on“, познат още от времето, когато да имаш видео си беше капитализъм. Преди време Турция изпълни феноменална по мащабите си кампания за реклама на имиджа, държавата и туризма си. Днес турците берат плодове. Докато всички говорят за Гърция, никой не смее да коментира стабилната и буйно растяща икономика на Турция. Нито някой почерпи опит от това как го правят гърците, как го правят турците. Дори обикновеният турист може да си направи извод – в Турция се работи далече от стандартите на Европа, но се работи много, работи се смело и никой не глези кокошките си с климатици. В този смисъл Турция е пример за това за правилата тип ЕС може и да са камък на шията.

Гледайте СNN. Така ще разберете какво означават добре похарчени пари за имидж. Кратки, мега скъпи клипове, които приканват да разберем – „защо Грузия е различна?!“. Защо е номер едно по инвестиции в района (друг е въпроса дали това е вярно и че се опровергава от съседите й). Скъпи кинаджийски кадри ни дават да разберем, че Грузия не е това, което знаем за нея. Повечето от този тип клипове внушават само едно – че държавата е модерна. Ние дали можем да го кажем за себе си? Май ни е страх, че ще излъжем много.

Кампания в световните телевизии прави и Азербайджан. За българите Азербейджан и Грузия са някакви изостанали след-съветски републики. Но рекламата на Азербайджан те убеждава, че това е култура, мобилност, модерност, традиция, дори в кадрите проблясва едно лъскаво море, за което човек се пита  - тия пък и море ли имаха?! Имат и го развиват – Каспийско море може да е изчезващо море, но някой са се сетил, че при всяко изчезващо море пясъчната ивица расте. А Баку е сниман като Ню Йорк – с високи сгради и светлини, които предполагат просперитет. От хиляди километри се вижда – някой хвърля пари в запознанството с един нов свят, който вече е на икономическата карта. Само нас ни няма, нищо че сме в ЕС. Там пък сме известни като заден двор и циганска махала – въпреки скъпи лобисти като Хохегер.

Но най-нахална е Македония. Бившата югославска република също рекламира усилено – туризма си и условията за инвестиции. „Инвест  ин  Маседония“ – в момента това е най-чуваното изречение между новините на СNN. А българите трябва направо да ги хване яд заради рекламата на македонския туризъм – всичко, което сте учили по древногръцка история проблясва в този спот, струва ми се от битката при Маратон, до Буцефал и слоновете на Александър Македонски. Но от онова, което е център на вниманието, може да ви заболи – една вкусна кръгла, жълта пищна баница, от която се реже парче. Хората си рекламират баницата, докато ние си играем на лобита. Затова те имат по-добър имидж от нас – при тях имиджът е бизнес, а не разпределяне на излишни данъкоплатски пари.

Вестник Стандарт дава акъл на лобистите ни  вече втори път – чудесата на България просто трябва да бъдат снимани, рекламирани и обяснени пред света. Има начин и подход към всеки проблем – рекламирайте я тази страна, ако трябва с едно красиво циганче, само и само я рекламирайте. Имаше ялови опити като дъгласадамсовото „почти безобидна“ и „лесно е да я намериш“ или нещо по Тери Пратчет като „магията живее тук“. И това беше. Похарчени нахалост данъци. Българите обаче не им пука – те и без имидж са живели досега, а който може да се облажи от имиджа (той  е нещо като мед, нещо като катран и нещо като лъжица) го прави всеки ден. А през това време Азербайджан и Македония не спират да се рекламират worldwide.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.