Столичани в повече

Столичани в повече
22-03-2012г.
177
Симона Милкова

Новото гробище край Бояна или високи технологии и лукс след смъртта

Живеейки в настоящето, рядко мислим за края на дните си. Още по-рядко за собствения си гроб. Ако живеете в столицата обаче е наложително или да побързате с кончината или да се молите на световните учени скоро да изобретят хапчето за вечен живот.

В момента свободните гробни места в „Бакърена фабрика” са около 300. Това е и единственият столичен държавен гробищен парк с каквито и да било места. Според управата му те ще бъдат заети максимум до края на годината. Разширяване се предвижда, но не е сигурно кога ще се осъществи. Да се уредиш с общинско място, на което да бъдат положени тленните ти останки, се оказва задача с повишена трудност. След изчерпване на количествата, единственото, което ще може да предложат от Бакърена, е кремация.





Има и друга алтернатива за православните, които едва ли са  почитатели на кремацията. Онези, които искат „мир на праха си” и разполагат с излишни пари, могат да се насочат към частните гробищни паркове. Те са помислили за живота на столичани и след смъртта. Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил” е първото действащо частно гробище  в София. Идеята му е хората да се научат да инвестират в гробни места.



 

Ценоразписа на новото гробище край Бояна изглежда така:

Място на завършен парцел на територията на гробището струва около 6000 лева. Ако това ви се струва скъпо има и друг вариант - незавършен парцел на стойност 2500 лева. Последния дом може да бъде изплащан и разсрочено. Поддръжката му струва една минимална работна заплата годишно. За по-претенциозните и добре финансово обезпечени столичани от „Св. Архангел Михаил” предлагат нестандартни решения, като двуместен саркофаг срещу сумата от 9000 лева.

Частното гробище предлага и изграждане на семейни гробници. Подобен лукс струва около 25 хиляди лева. В подземната и наземната част на гробницата има достатъчно място цяла фамилия, включително и за любимите вещи на всеки един член на семейството. Всяка гробница се изгражда по поръчка и може бъде проектирана предварително от самия бъдещ ползвател.

Паркът „Св. Архангел Михаил” е приятно озеленен, с внушителна гледка към София. Разполага с дванадесет вида парцели – различаващи се по локация, лукс и цена. Там има и денонощна охрана, а чрез персонален IP адрес всеки закупил гроб може да наблюдава какво се случва с  и около парцела му.

Офертите за самите погребения са изключително ъпгрейтнати, ако сравняваме с традиционното последно сбогом (в Бакърена, например). В полите на Витоша осигуряват цяла палитра от удобства за живи и мъртви – от кетъринг, включващ „скарида в кокосова панада, поднесена със сос манго”; ковчези с драперии и обков; инкрустирани урни;  екзотични цветя; до кремация и панихида. Наемател на място в парка може да бъде всяко физическо лице, сключило договор за наем, чиито срок не може да бъде по-кратък от 99 години.



 


За онези, които предпочитат кремиране, паркът разполага с урнови ниши и урнови колони, на цени от 700 до 2500 лева.  Предстои и изграждане на крематориум за хора и домашни любимци. Така, че съвсем скоро столичани ще могат да спрат да заравят кучетата и котките си в горички, паркове и дворове, и  да им закупят урна.  Комплексът  разполага и с ритуална зала и прощален храм. За погребенията  в „Св. Архангел Михаил” не се ползват гробари – там всичко е механизирано (служителите са не повече от 10 души).

Към момента паркът разполага с 3000 свободни места и 3000 урни. Прокуристът на Николай Кънев съветва приживе да помислим за кончината си и да си подсигурим място, където да почиваме в мир. „За всичко останало ще помисли екипът на гробищен парк „Св. Архангел Михаил” допълва той.



Гробището разполага и с алея на бележитите българи, където почиват родни величия. Относно семействата на културни дейци, които нямат финансовата възможност да поемат разходите по погребението на близките си, по решение на управата, те ще бъдат погребвани на разноски на консорциума на парка. Има и квота за социално слаби, които също ще бъдат безплатно погребвани. Безплатно ще може да бъде погребан и всеки свещеник, част от Българската православна църква, стига приживе да е пожелал това.

Въпреки всички изброени екстри, „Св. Архангел Михаил” изпитва леки затруднения, защото столичани явно все още не са готови да плащат за смъртта си, така както плащат за нов апартамент в Бояна.  Хубаво е обаче да знаят, че в полите на Витоша ги чака поне луксозна алтернатива и да могат отрано да спестяват за нея.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.