За милиони няма закони...

За милиони няма закони...
20-03-2012г.
41
Надя Теодосиева

България зима-пролет 2012 г. От няколко месеца страната се тресе от скандали с бонуси, оставки и други космически събития. Междувременно кризата трайно се е настанила в домовете на Обикновените. Те, Обикновените никога няма да бъдат гърци и никога няма да възроптаят срещу Големите Несправедливости. Защото имат обикновени свои проблеми, от които зависят прехраната и животите им. Обикновените хора не разбират големите скандали за големите пари. Въображението им просто не може да ги онагледи. Защото, когато нямаш 200 лева да си платиш парното или нямаш възможност да погасяваш ипотечния си кредит, няколко милиона звучат като налудничава утопия. Няколко милиона са излишна информация от вестникарска колонка, която никога няма да те „стопли”.

От двете страни на малка България стоят 9-годишният Петър Михайлов и комбинаторката на средна възраст Савина Влахова. Тези хора никога няма да се срещнат. Въпреки че живеят в един град, те ще си останат същества от различни вселени.

Когато е на 6 Петърчо получава известие, че дължи около 15 000 лева на Банката. Няколко години преди това баща му се самоубива и заемите му директно се прехвърлят върху детето. А Петърчо дори не е живял с баща си и почти не го помни. Но трябва да се плаща! От 2009-та до момента частен съдия изпълнител се е заел със случая и настоява вече 9-годишния Петър Михайлов да си понесе отговорността. Ако ли не – на него и баба му, ще им бъде отнет едностайния апартамент в ж.к. Красна поляна, София. Междувременно лихвите върху животоопределящите 15 хиляди не спират да се трупат...

В една друга вселена,  където скандалите с бонусите на висши политици и апаратчици, са ежедневие, някои храненици на съдбата и страната успяват безнаказано да ощетяват уж пробитата държавна хазна. Госпожа Савина Влахова е  управител на фирма „Кремер София” ЕООД. Фирмата е  източила над 11 милиона лева ДДС от търговия със зърно – чрез подставени лица, кухи фирми-доставчици и фиктивен износ. Тежката щета нанесена на бюджета обаче странно се разминава с каквито и да било последствия за регистрираната с нищожния капитал от 5000 лева софийска фирма. Нещо повече – еднолично притежаваната, от един от най-големите търговци в Европа, българска “гаражна” организация, не разполага с никакви активи на свое име и единствения начин държавата да прибере своите вземания е да запорира оперативните сметки на мега-длъжника „Кремер София” ЕООД или тези на г-жа Влахова. В действителност нищо подобно не се случва до момента въпреки издадения ревизионен акт от 11.02.2011 г. След направена справка в търговския регистър на балансите и отчетите на фирмата, ясно се вижда как нещастно трупа загуби година след година, а в последните две плаща нищожен данък печалба при обороти над 160 милиона лева. Престъпно облагодетелстване или джакпот по български – все въпроси, които малкия Петърчо никога няма да се сети да зададе, защото в следващите десетина години ще се бори да не остане на улицата. За него г-жа Влахова, фирмите и авоарите и милионите ще си останат част от приказния свят, в който Обикновените не биват допускани. Никога.

В заключение – държавата е жестоко животно, към дребните си вземания, а с по-големите престъпници играе или се прави на заспала. Обяснението: бирникът няма какво да вземе (осен дома) от бедната баба с бедното внуче-сираче, докато към богатите хора, начетени с реален ревизионен акт, държавата е милостива и сляпа.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.