Топ 10 на най-култовите политически скандали в новата ни история

Топ 10 на най-култовите политически скандали в новата ни история
10-08-2021г.
40
Венци Мицов

Единствен пръстен ги владее,
Единствен той ще ги открие,
Единствен вси ще ги сбере
и в тъмнина ще ги обвие.

Дж. Р. Р. Толкин (активист на ИБНИ от миналото)

Тия дни ситуацията в страната ни е следната - скандал след скандал. Един кандидат за министър бил попреписал половин дисертация. Друг бил писал за злите соросоиди. Трети отишъл в парламента със скъсани дънки. Четвърти пък бил отказвал да кърми (тоя добре ли е, кой в днешно време отказва да кърми, егати)...

Влизайки от скандал в скандал, се замислих. В тия жеги мисленето не е лесна работа, знаете го не по-зле от мен. Но аз - въпреки всичко - направих усилие и се замислих.

И изводът дойде сам, неканен и зъл като депутат от ИБНИ, видял статуквото да го прережда в бакалията.

 
" />
FLORENCE- A 4k Aerial Film of Italy
 
 
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
 
 
 
ADVERTISEMENT

А изводът беше един - в нашата мила родина, скъпи ми читателю, скандалите продават. Това ще ви го каже всеки PR. Има скандал - има отазяване.

Няма скандал - няма нищо.

И чак тогава си дадох сметка, че най-новата ни история всъщност не е история, а поредица от скандали. Кой от кой по-тъп. Обаче сме запомнили именно тях. А не друго.

Кой помни каква е била образователната политика по време на кабинета на Сакскобурготски, например? Или здравната политика по времето на кабинета Орешарски? Едва ли някой си спомня това. Но всеки един скандал, станал през последните 30 години, все още се помни.

За това днес реших, че е време да затворим сезона на рубриката "Топ 10" с една ретроспекция на десетте най-култови политически скандали в най-новата ни история.

Като отново искам да ви предупредя - тази класация е субективна. И е напълно възможно да пропусна много от скандалите, които белязаха битието ни през последните повече от 30 години.

И така, стига уводни думи, а да започваме.

ПО КОНЕТЕ!!!!

10. Орешарски и Вълчев развалят седянката

 

Октомври 2007 година. На власт е правителството на тройната коалиция. Финансов министър е бившият кадър на СДС и бъдещ на ДПС Пламен Орешарски. Министър на образованието е тогавашният кадър на НДСВ и бъдещ на ДБГ Даниел Вълчев.

В България започва учителска стачка. В началото на същата тази 2007 година средното възнаграждение на учителите е 238 лева, а на непедагогическия персонал – 180 лева (по данни на синдиката Подкрепа). Така учителите въстават в искане на достойни условия за работа и заплащане.

Стачката се превръща в най-масовата учителска такава. И в сюблимния момент министрите на финансите и на образованието приемат стачкуващите. Само че двамата министри не отчитат, че наблизо има включена камера.

Ето какъв диалог се разиграва между тях, докато си мислят, че никой не ги чува:

Орешарски: Дай да разваляме седенката.
Вълчев: М-м?
Орешарски: Дай да разваляме седенката.
Вълчев: Да разваляме казваш?
Орешарски: Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време...
Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така...
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.
Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме...
Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва. От утре експертни разговори. Те ще размотаят...

Този култов разговор обаче е записан и след това излъчен по телевизиите. И тук ще си кажете - и после двамата министри са аут, учителите полиучават исканото...

Да бе, да бе, добре бе...

Вие къде живеете? После не само, че не става нищо, а дори след някоя и друга година единият от героите в тая мила сценка става министър-председател на България. Но за това по-късно. А сега разваляме седянката и отиваме към следващия кандидат за славата.

9. "Предлагам Делян Славчев Пеевски за шеф на ДАНС"

 

И като започнахме с Орешарски, да продължим темата.

Годината е 2013. След като ГЕРБ падат от власт заради протести следват предсрочни парламентарни избори. На тях ГЕРБ отново печели, но няма мнозинство. И не успява да състави кабинет.

Тогава идва момента, в който БСП и ДПС правят коалиция и излъчват правителство. Как става това ще говорим след малко.

И точно когато всички се заканват - "ГЕРБ, край с вас", а Бойко Борисов произнася изречението "Ахмед Доган ме поръча", се случва немислимото.

На свое заседание парламентът приема министър-председателя Орешарски, който от трибуната предлага медийния магнат, бивш заместник-министър в тройната коалиция от НДСВ и настоящ депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

И не само, че го предлага, ами и парламентът го избира. Което е посрещнато с такава радост от целокупния български народ, че се случва немислимото - представители на градската десница, на ГЕРБ и дори част от БСП излизат на площада да протестират.

Протестите са толкова яростни, че Пеевски не се задържа начело на ДАНС и подаде оставка. Но протестите продължиха. И така повече от година, когато правителството на бай ви Пламен Орешарски се разпадна малко след изборите за Европарламент през 2014.

А Пеевски се върна в парламента, където никой не го видя повече, но това е тема на друг разговор...

Но така и така сме подхванали темата, да отидем на 8 място, което отново е свързано с правителството на Орешарски.

8. Волен има златен пръст

 

И отново сме в далечната вече 2013. Както казахме по-горе, ситуацията в парламента е странна. Победителят (ГЕРБ) не може да състави правителство. БСП и ДПС се нагърбват да "изчегъртат" ГЕРБ (да не мислите, че Тошко е измислил изчегъртването).

В парламента няма кворум. И тогава се случва нещо наистина култово. В залата влиза Волен. И се регистрира.

А Волен е 121-вият депутат и прави кворума. И правителството е избрано.

И после следват събитията, описани по-горе, а Волен остава в историята завинаги като "Златния пръст".

7. Предизборен трик

Разбира се, златният пръст си е златен пръст, но, както казахме, правителството на Орешарски издържа около година и малко. След това падна. И на следващите избори градката десница (Реформаторски блок) успя да се консолидира и да влезе в парламента.

 

Любопитното бе, че РБ влязоха в НС с анти БСП, анти ДПС но и анти ГЕРБ риторика. Което обаче бързо се промени.

В нощта на изборите едно изречение, изпуснато от лидера на СДС Божидар Лукарски, показа, че всъщност РБ май ще е партньор на ГЕРБ. На въпрос "Ще продължавате ли да настоявате Борисов да не е премиер, а Цветанов да не е министър?", Лукарски отговори - "Мисля, че за ГЕРБ ще е здравословно Цветанов да не е министър. Не можем да поставяме условия. И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега".

И после изядоха Лукарски заради тоя "предизборен трик". Сякаш само той го беше мислил тоя трик. Но трикът се случи. И на власт дойде правителството на ГЕРБ и РБ - с подкрепата на патриотите и АБВ. 

То се задържа повече от кабинета на Орешарски, но отново не изкара пълен мандат. И доведе до катаклизми сред градската десница, която отново се разпадна на 3. Но това при градската десница се случва постоянно, така че не можем да говорим за кой знае какъв скандал...

6. Волен нахлува в НАТФИЗ

 

2015 беше славна година. Пловдив бе официално утвърден от Съвета на ЕС за една от двете европейски столици на културата за 2019 г. Мая Манолова положи клетва като омбудсман. България бе домакин на престижния конкурс "Детска Евровизия 2015". Христо Иванов подаде оставка, РБ се разпадна, ДСБ излязоха в опозиция.

Но най-важното предстоеше. На 25.10.2015 г. Волен нахлу в НАТФИЗ.

Това се случи в рамките на риалити, озаглавено от партийната телевизия на АТАКА така: „След изборите: Волен на воля“. 

Та оставеният на воля Волен търсел наркотици в клекшопа пред НАТФИЗ. Не намерил, след това нахлул в самия НАТФИЗ и накрая се случиха сцени, които завинаги ще останат в историята на родната политика.

И до ден днешен с ужас си спомням как привърженици на АТАКА скандират -"Волен е герой! Чуколов и той!".

За това си деяние Волен и Чуколов бяха осъдени на 2 години пробация, 25 процента удръжка от заплатите им и общественополезен труд...

6. Прокуратурата нахлува в Президентството

 

Този скандал е показно за това как една власт сама може да се самоубие със собствените си възможности...

На 9 юли миналата година в ранната утрин, докато японски туристи снимаха караула пред президентството, кордон от автомобили, пълни със здрави момчета, привикани от спецпрокуратурата, нахлу в президентството.

Причината - ето ви я:

"Доколкото съм запознат, се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция" - заявява Иван Гешев в Габрово. Той обяснява, че кабинетите са на съветник и секретар по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжна прокуратура, а другото се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и засяга производство за търговия с влияние. 

Малко по-късно от ДАНС съобщават, че агенцията е отнела достъпа до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на съветника на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев и на секретаря по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов. В съобщението двамата са с инициали И.М. и П.У. и не се посочва какви постове заемат.

Само че това нахлуване в стил "Рамбо 3" предизвиква ответна реакция. Още в ранния следобед пред президентството се събират граждани, които виждат в нахлуването зле прикрита политическа атака към институцията.

И това дава старт на протестите, които ще родят политическия субект "Изправи се! Мутри вън!", ще консолидират отново градската десница и ще допринесат за популярността на спечелилата последните избори партия на Слави Трифонов "Има такъв народ".

5. Борисов и кюлчетата

 

Скандал тип "компромат". Месец юни 2020 година в интернет "изтекоха" снимки, които бяха публикувани първо в сайта "Афера". На тях се виждаше спалнята на премиера Борисов, а там - кюлчета, пачки, пистолет, крем за ръце и самият Борисов, който спи.

Това мигновено предизвика грандиозен скандал. Борисов обвини президента, че го снимал с дрон. После в историята се появи някаква мистична Мата Хари. Но, така или иначе, скандалът си беше налице - топъл, сочен, пикантен и с аромат на грях...

4. Една история с аромат на колбаси

 

Да, да, в родната политика винаги е ставало дума или за пачки, или за кюлчета, или за...суджук.

Да, суджукът изигра ключова роля в 44-ото Народно събрание, което ще остане в историята не само с наличието на екзотични люде като Марешки вътре, а и с депутата от Добрич Живко Мартинов.

Същият бе обвинен, че е изнудвал бизнесмена Антон Проданов да му даде един тон суров суджук, който уж бил за премиера Бойко Борисов.

„Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния“, казал Мартинов на Проданов. А после допълнил: „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник. Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“.

Самият Борисов обаче ловко излезе от ситуацията, заявявайки пред медиите: "Аз суджук не ям. Имам високо кръвно".

А вие нагъвайте суджуци в тая жега, грешници такива! И дайте да видим какво се случва на третото място.

3. "Магнитски" и неговите трудови хора

Дайте набързо, че започна да става много дълъг текстът.

Накратко (доколкото може накратко) - в началото на юни 2021 година Отделът за контрол на чуждестранните активи (OFAC), агенция към американското Министерство на финансите, санкционира трима българи за тяхната роля в корупцията в България - Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков

Санкцията удари общо 64 компании съгласно закона "Магнитски".

Демек - борихме корупцията, ама накрая друг я пребори вместо нас...

2. Апартамент ги събира, апартамент ги дели

 

Тъжна история - като от латиноамерикански сериал.

Те били приятели. Направили заедно успешен политически проект. Обаче единият си купил апартамент с асансьор, който стигал до хола.

И другият го изгонил от проекта.

Вижте какво. Тази история хич нямаше и да ви я разказвам, ако заради Цецо Бойко не бе зарязал и Веско Маринов.

Защото на изпроводяк, вместо да коментира и анализира, Борисов каза: "Това беше очаквано, не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее".

Да знаете от мен!!! Това, че Борисов вече не е на власт, се дължи на липсата на Веско! Няма Веско - няма победа! Няма победа - няма апартаментгейт...

А сега е време да се върнем в реалността и съвременността и да видим кой е на първо място в тая класация...

1. Слави Трифонов и останалите субекти на протеста

 

Месец август, 2021 година. Вследствие всички описани тук скандали, а и още десетки неописани, ГЕРБ най-накрая сдава първото място. И излиза в опозиция.

Изборите печели партията на шоумена Слави Трифонов. Втори са ГЕРБ, трети - БСП, четвърти - ДБ, следват ДПС и ИБГНИ.

И картинката се получава горе-долу такава - суверенът показва с вота си, че не желае повече ГЕРБ. Но не желае и никой друг сам да разгражда модела на ГЕРБ.

И точно тогава, когато всички вече си мислят, че сега партиите на протеста ще се съберат заедно и ще започнат да действат като едно, се случва следното. ИТН на Слави Трифонов решава да предложи сама кабинет. Другите формации не са очаровани от едноличните решения на ИТН и избухват конфликти. Започват да се вадят компромати на кандидат-министрите на ИТН.

И в този момент, в който крехкото единоборство срещу статуквото на протестните субекти е на път да бъде съборено, лидерът на ИТН дава интервю пред своя заместник Тошко Йорданов, в което благо пита лидера на ДБ Христо Иванов следното: "Чакай бе, като какъв предлагаш имена за кабинета"?

И тук някъде приказката за единението на протестните субекти е на път да приключи.

Скандал ли е това? Ако сте наблюдавали историята на протестните движения, това едва ли е новина за вас.

Но ако сте млад, ако сега за първи път сте гласувал и ако сте човек, който все още има надежда за някаква промяна - то тогава сигурно ви е кофти.

Тук историята е с отворен финал. И дай Боже да не съм прав в изводите си. Ще се радвам другата седмица да опровергае скептицизма ми.

Вместо епилог

Да, да, знам, че сигурно вие имате още поне 20 скандала, които не са отразени тук. Веднага се сещам за какво ли не - Доган и порционите, Цанков камък, Росенец, Костинброд.

Знам, че в нашата страна живеем от скандал в скандал. Но не за това написах тоя текст.

Написах го, защото в момента се намираме в скандал, който е на път да направи немислимото. Да реинкарнира политически субекти, за които само допреди няколко дни си мислехме, че са потънали в суджуците, апартаментите и фриволните партизански акции на прокуратурата.

Днес партиите на протеста приличат на ония хобити от книгата на Толкин, които получават пръстена на злото.

И трябва да унищожат тоя пръстен. Но изкушението им е твърде голямо, а егото - високо като Еверест.

И ако всички тези субекти не изхвърлят пръстена в ядрото на Мордор, то от протестите през последните години няма да е имало никакъв смисъл.

Защото, както казах и в началото:

Единствен пръстен ги владее,
Единствен той ще ги открие,
Единствен вси ще ги сбере
и в тъмнина ще ги обвие.

С това тоя дълъг като книга на Толкин текст завършва. Стойте на сянка. И не яжте суджук. Не е полезно в жегите...

  Източник: offnews

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.