За мишките и хората. Един социален експеримент.

За мишките и хората. Един социален експеримент.
15-08-2021г.
5466
Лентата

Експериментът "Вселена 25" е един от най-ужасяващите експерименти в историята на науката. В него чрез поведението на колония от мишки учените се опитват да обяснят човешките общества.

Идеята за „Вселена 25“ идва от американския учен Джон Калхун, който създава „идеален свят“, в който стотици мишки ще живеят и се размножават.

По-конкретно, Калхун е построил така наречения „рай на мишките“, специално проектирано пространство, където гризачите са имали изобилие от храна и вода, както и голямо жилищно пространство, а също и среда, напълно лишена от нападатели, болести, опасности.

В началото Калхун поставя четири двойки мишки, които за кратко време започват да се размножават, което води до бързо нарастване на тяхната популация.

Въпреки това, след 315 дни тяхното размножаване започва да намалява значително. Когато броят на гризачите достигна 600, между тях се формира йерархия и тогава се появяват така наречените „нещастници“.

По -големите гризачи започват да атакуват групата, в резултат на което много мъжки започват да се „сриват“ психологически. В резултат на това женските не се защитават и на свой ред стават агресивни към малките си.

С течение на времето женските проявяват все по-агресивно поведение, изолират се и показват липса на репродуктивно настроение.

Установява се ниска раждаемост и в същото време увеличаване на смъртността при по -млади гризачи. Тогава се появява нов клас мъжки гризачи, така наречените „красиви мишки“. Те отказват да се чифтосват с женските или да се „борят“ за своето пространство.

Единственото, което ги интересува е храната и сънят. В един момент „красивите мъжки“ и „изолираните жени“ съставляват по-голямата част от населението.

С течение на времето младежката смъртност достига 100%, а възпроизводството - нула. Сред застрашените мишки се наблюдава хомосексуалност и в същото време канибализмът се увеличава, въпреки факта, че има много подсигурена храна.

Две години след началото на експеримента се ражда последното бебе от колонията. До 1973 г., когато умира и последната мишка във "Вселена 25".

Джон Калхун повтори същия експеримент още 25 пъти и всеки път резултатът е един и същ.
Научната работа на Калхун е използвана като модел за тълкуване на социалния колапс, а неговите изследвания служат като фокусна точка за изучаване на градската социология.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.